Enorm vereert en verheugd om als Nederlands afgevaardigde deel te nemen aan de grootste wijn competitie van Europa, de Berliner Wine Tropy! Een reisverslag!

21 februari 2024

Vandaag was een dag vol avontuur en ontdekking in de prachtige stad Berlijn! Nadat ik geland was, kon ik niet wachten om meteen de rijke geschiedenis en levendige cultuur van de stad te verkennen.

Ik begon mijn ontdekkingsreis door te genieten van de adembenemende architectuur van de Berliner Dom en stond vol bewondering bij de iconische Brandenburger Tor en Checkpoint Charlie. Elk moment voelde als een stap terug in de tijd, alsof ik door de pagina’s van de geschiedenis liep.

De dag eindigde op mijn favoriete plekje, het charmante Gendarmenmarkt, voordat ik naar de Berliner Wine Trophy ging, waar ik met trots dien als jurylid. Daar mocht ik enkele van de beste wijnen proeven en beoordelen. Ik kan niet wachten om morgen weer aan de slag te gaan als wijndeskundige!

22 februari 2024

Wat een geweldige start van de Berliner Wine Trophy Winter Editie 2024! De zaal barstte letterlijk uit zijn voegen van enthousiasme toen een indrukwekkend aantal juryteams zich verzamelde voor het eerste deel van het evenement.

Samen met mijn mede-juryleden dook ik gisteren in een wereld van smaken en aroma’s, beoordelend een breed scala aan wijnen, waaronder Chardonnay, Pinot Gris, Grauburgunder en Primitivo. Het was een ware verwennerij voor de zintuigen.

Ik ben opnieuw verheugd om deel uit te maken van een fantastisch team, met collega-juryleden uit Italië, Portugal en Denemarken. Het is inspirerend om te zien hoe onze verschillende achtergronden en perspectieven samenkomen in onze gedeelde passie voor wijn.

Het proeven gaat verder, met uitzicht op een prachtige dag en in afwachting van een spannend proefweekend. We zijn vol enthousiasme en vastberadenheid om die ene wijn te vinden die dubbel goud verdient! Ik kan niet wachten om te zien welke pareltjes er nog meer op ons pad zullen komen. Na het jureren ging ik de stad in, heerlijk.

23 februari 2024

Wat een dag vol smaakvolle ontdekkingen op de Berliner Wine Trophy! Vandaag was het mijn beurt om een breed scala aan wijnen te beoordelen, en wat een avontuur was dat.

Van de verfrissende Sauvignon Blanc uit Italië tot de elegante Riesling uit Hongarije, Tsjechië en Moldavië, en van de krachtige Cabernet Sauvignon, de unieke Pinotage en de fluweelzachte Merlot uit Chili, Zuid-Afrika en Australië, tot natuurlijk de klassieke Tempranillo uit Spanje. Elk glas vertelde zijn eigen verhaal en bracht een nieuwe wereld van smaken en aroma’s met zich mee.

Ik ben opnieuw erg blij met mijn juryteam. We werken professioneel en toegewijd, maar er is ook altijd ruimte voor een vleugje humor, wat een ontspannen sfeer creëert tijdens het beoordelen van de wijnen. Het is geweldig om te zien hoe we samenwerken en elkaars expertise aanvullen om de beste wijnen te selecteren. Ik kan niet wachten om te zien welke verrassingen de volgende proefronde met zich mee zal brengen!

24 februari 2024

Vandaag heb ik een scala aan wijnen beoordeeld, variërend van witte wijnen uit Duitsland en Spanje, gemaakt van Muskateller en Muscatel druiven, tot rode wijnen uit Portugal, Spanje en Italië. De Muskateller en Muscatel wijnen vertoonden een scala aan aroma’s, van parfumachtig tot subtiel zoet. Daarnaast een gevarieerde selectie van Negroamaro, Lambrusco, Primitivo (klassieke stijl en Zinfandel-achtige stijl), elk met hun eigen unieke smaakprofielen en oogstjaren die teruggaan tot 2019.

De andere rode wijnen, gemaakt van Tempranillo, Aragones, Alicante Bouschet en Castelou Tinto Barroca, boden een breed scala aan smaken, variërend van zwoel en fris tot vol en fruitig, sommige met een subtiele zoetheid. We sloten de dag af met een uitgebreide selectie Italiaanse wijnen, voornamelijk samengesteld uit Corvina-druiven, soms aangevuld met Corvione, belangrijke bestanddelen van Valpolicella-wijnen. Morgen start mijn laatste dag….benieuwd welke wijnen er dan voorbijkomen in het glas.

Tussen de flights door sprak ik met oude bekenden uit Italië en Spanje, enorm leuk en goed om weer te vernemen hoe het hun vergaat in hun juryteams.

25 februari 2024

Vandaag was mijn afsluitende dag in Berlijn tijdens de Berliner Wine Trophy. De karavaan gaat nog een week door, maar ik verlaat het gezelschap (zoals vele andere met mij) door andere verplichtingen.

De laatste dag van een slot is altijd een bijzondere, de crew wordt in het zonnetje gezet, waarbij alle medewerkers een welverdiend applaus krijgen. De organisatie, de sommeliers, de ophalers/brengers van de wijnen uit de opslag, de IT-ers, the stearing comitee leden, de oversight comitee leden en de vaste leden van de organsitie.

Bubbels bruisten uit het glas, alwaar een veelvoud van Chardonnay (met of zonder oogstjaar) vonkelt de revue passeerden. Soms vergezeld van Pinot Blanc, Pinot Gris of Chenin Blanc en allemaal uit Frankrijk. Als jury zaten wij met een veelvoud van deze wijnen op de gouden medaille lijn, soms wat meer soms wat minder. Allemaal erg goed gemaakt en verrassend in afwisselende stijl.

Mogelijk dat er van onze ervaring van de vorige dag gebruik gemaakt werd, door een hele rij nieuwe Corvina te laten beoordelen, met oogstjaren tussen 2022 en 2018.

Ook hadden wij het geluk om een scala aan versterkte wijnen te beoordelen. Van Folle Blanche, Gros Manseng tot aan Moscatel, PX, Muscat Petit Grain en een, voor mij onbekende, Bosco Rossese Bianco. Een mooie slot ervaring, mede omdat je niet iedere dag achter elkaar een dermate groot aantal van deze wijnen voorgeschoteld krijgt.

Na veel omhelzingen, handen schudden en geluk wensen, bedankt ik de organisatie en vervolg ik mijn reis huiswaarts, wat een avontuur was dit weer en graag tot de volgende keer.

Zodra de uitslag er is, meld ik mij weer!

 Flughafen Berlin Brandenburg

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial