In 2022 was ik zelf in Bolgheri, een wonderschool dorpje, omringd door cipressen bomen, culinaire etablissementen, pasta waar je ook kijkt en vooral toonaangevende en zwoele wijnen waar je in de heerlijke ontspannen zon van geniet in combinatie met lokale gerechten.

Twee jaar na mijn persoonlijke bezoek, ontving ik diverse wijnen van een toonaangevend en invloedrijk wijnhuis, waar internationale druivenrassen de boventoon voeren. Met wijngaarden vol met Merlot, Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc waan je je in Bordeaux met Italiaanse invloeden, adembenemend!

Het wijnhuis

Diep in Toscane bevind zich Tenuta Argentiera, direct aan het zuidelijke uiteinde van de Bolgheri DOC, op de heuvels van Donoratico, waar de prachtige wijngaarden uitkijken over de Toscaanse archipel in de Tyrreense Zee. Het wijnareaal omvat 85 hectare aan wijngaarden in Castagneto Carducci, de schilderachtige Toscaanse heuvelstad die ooit thuis was voor Nobelprijswinnaar voor literatuur Giosue Carducci, al waar dit wijngoed de moderne oenologische visie van een van Europa’s meest bekroonde wijnbouwgebieden in stand houdt.

De filosofie is simpel maar uiterst doeltreffend en zuiver, het creรซren van wijnen die hoofdzakelijk in de wijngaard worden gevormd. In de kelder wordt gestreefd naar het behoud van de expressie van het terroir, door de verschillende druivensoorten gescheiden te houden om zo een perfecte blend te kunnen maken.

Dankzij de unieke eigenschappen van de omgeving, het terroir, onderscheiden de wijnen zich door een krachtige persoonlijkheid en identiteit. Ze staan voor grote elegantie, frisheid en finesse.

De wijnen

Ik kreeg de unieke kans om vier wijnen te proeven van dit wijnhuis uit deze fascinerende regio.

๐Ÿ††๐Ÿ…ธ๐Ÿ…น๐Ÿ…ฝ 2021 – BOLGHERI DOC SUPERIORE

๐Ÿ‡ = Merlot 50% Cabernet Sauvignon 44% Cabernet Franc 6%

Argentiera Bolgheri DOC Superiore presenteert zich met een weelderige en zijdezachte smaak, waarbij rijpe donkere vruchten als pruimen, bramen en zwarte bessen harmonieus samensmelten. Subtiele toetsen van specerijen en een vleugje vanille, afkomstig van de eikenhouten rijping, verrijken de smaakervaring. Zijn elegante structuur wordt ondersteund door fijne tannines en een goed geรฏntegreerde zuurgraad, wat resulteert in een wijn van buitengewone balans en complexiteit.

In de mond presenteert deze wijn zich vol en fluweelzacht, met een verfijnde textuur die lang aanhoudt op de tong. De afdronk is verrassend lang en bevredigend, waardoor de nuances van de wijn nog lang blijven hangen en de zintuigen blijven prikkelen.

๐Ÿ††๐Ÿ…ธ๐Ÿ…น๐Ÿ…ฝ 2020 – BOLGHERI DOC SUPERIORE

๐Ÿ‡ = Merlot 48% Cabernet Sauvignon 45% Cabernet Franc 7%

Een uitgebalanceerde blend, geoogst van de prachtige wijngaarden van Argentiera in Italiรซ. De druiven gedijen op een hoogte tussen 160 en 200 meter boven zeeniveau, waar de bodems van marl en leisteen zorgen voor een uniek terroir. Na een zorgvuldige handmatige oogst volgt een gecontroleerde fermentatie en een verfijnde rijping in Franse eiken vaten. Het resultaat is een elegante wijn met intense aroma’s van rood fruit, subtiele kruidigheid en zijdezachte tannines. Een waar genot in het glas!

๐Ÿ††๐Ÿ…ธ๐Ÿ…น๐Ÿ…ฝ Villa Donoratico Bolgheri DOC Rosso 2021

๐Ÿ‡ = 45% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot, 15% Cabernet Franc en 10% Petit Verdot.

Deze blend is een eerbetoon aan de historische Serristori-familie, die Donoratico verwierf in 1512 en daar in 1660 de villa bouwde. Sinds die tijd speelde de familie een belangrijke rol in wetenschappelijke, agrarische, sociale en menselijke activiteiten. In het glas toont Villa Donoratico een diepe robijnrode kleur en onthult hij een intrigerende neus van rijpe bessen, zwarte kersen en een vleugje cassis, vergezeld van subtiele kruidige tonen en een hint van cederhout.

De smaak is weelderig en vol, met zijdezachte tannines die de rijpe fruitaroma’s omhullen. Het palet ontvouwt zich met complexe lagen van zwarte bessen, pruimen, en donkere chocolade, gevolgd door een lange, verleidelijke afdronk.

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial