Vorige week was ik weer eens op pad in Nederland naar een face-to-face proeverij! Jawel, ze bestaan nog! Geen zoom proeverij met allemaal matte gezichten, mensen die hele andere dingen aan het doen zijn, vreemde outfits, rare bijgeluiden of verschillende glazen in beeld en vooral de vlakke gesprekken over het mooiste product ter wereld.

Nee, dit keer was het weer eens ouderwets praten met wijnboeren, met echte unieke verhalen over hun ‘baby’s’. Dit alles werd georganiseerd door Business France Nederland* en de locatie was gelegen in de landelijke omgeving van Woubrugge, Zuid Holland.

Vooraf moest er worden aangemeld en met twee tijdsloten en maximaal 30 mensen per keer kon alles met aangepaste corona maatregelen van start. Er waren covid sneltesten en eigen spuugbakjes, welke als een soort van bidon om je nek hingen. Ook zorgde de organisatie voor een eigen stokbroodje, om de smaak te neutraliseren, en zat de tas vol met allerlei informatieve stukken, zodat je goed beslagen ten ijs kon komen.

Wie waren er? In totaal 19 Franse wijnbedrijven uit de Franse wijnregio’s Loire, Provence, Rhône, Languedoc-Roussillon, Sud-Ouest en Bordeaux. Samen presenteerden zij meer dan 200 wijnen.

Hieronder een impressie van twee wijnhuizen, waar ik wijnen van heb geproefd.

Domaine de Beyssac

Het familiedomein van 20 hectare ligt in Marmande, regio Sud Ouest. Men verbouwt er Merlot, Malbec en Abouriou en produceert op de biodynamische manier. Het respect dat men heeft voor de bodem en de wijnstokken maakt het mogelijk om wijnen te maken die levendig en trouw zijn aan het terroir. De pandemie heeft ervoor gezorgd dat men, naast de ‘normale’ lijn aan wijnen, ook wat anders wilde maken, puur, uniek, eigen en post covid.

Pauline Broutet, de wijnboerin en wijnmaakster

De oogst gebeurt handmatig en de druiven worden ontsteeld, gesorteerd en in de wijnmakerij niet gekneusd. De natuurlijke alcoholische gisting gebeurt bij 26°C in roestvrijstalen vaten door inheemse gisten en er wordt slecht zeer matig overpompt. De malolactische gisting gebeurt op natuurlijk wijze en na een periode van 10 maanden in roestvrijstalen vaten is de wijn klaar om in de fles te gaan. De wijnen zijn volledig biodynamisch zonder toevoegingen en zijn dan ook ongefilterd zodat de wijn al zijn smaakkwaliteiten behoudt.

Biodynamique– Malbec & Abouriou

Domaine de Beyssac Le Monde d’Après Abouriou – AOP Côtes du Marmandais 2020

Deze wijn is 100% biodynamisch en is een mono cepage van de authentieke inheemse druif, Abouriou.

Donker rood van kleur met een vrolijke uitstraling, krachtige aanzet, kers, framboos, zwarte bes, tikje braam, lichte kruidigheid uit de regio, balans, gelaagdheid en mooie afdronk.  

Domaine de Beyssac Le Monde d’Après Malbec – AOP Côtes du Marmandais – 2020

Deze wijn is 100% biodynamisch en is een mono cepage van de Malbec druif.

Donkerder van kleur dan Abouriou. Tevens krachtig, maar vooral veel donker rood fruit. Bosbessen, zwarte kers, donkere braam, rijk, fris, jammy, balans, easy going, authentiek en een lange afdronk.  

la Bargemone

La Commanderie de la Bargemone is gelegen in het hart van de Provence en werd in de 13e eeuw gesticht door de Orde van de Tempeliers. Dit traditionele Provençaalse wijnbedrijf beschikt over 120 hectare aan wijnstokken in de appellation Coteaux d ́Aix en Provence en is biologisch gecertificeerd. Het Domaine produceert alle drie de kleuren wijn, maar het grootste deel van de productie is rosé. Een wijngaard in de biologische landbouw vereist strenge controles gedurende het hele jaar, zowel in de wijngaard als in de kelder. Dankzij deze controles zijn de rosés biologisch gecertificeerd. Men oogst ’s nachts om alle versheid van de druiven te behouden.

Er worden verschillende druivensoorten geteeld: Cabernet Sauvignon, Syrah, Counoise, Grenache, Vermentino, Sauvignon Blanc. Deze diversiteit aan druivenrassen geven de wijnen een grote mate van aromatische originaliteit en opmerkelijke consistentie. In september 2019 is het landgoed overgenomen met het doel om het nieuw leven in te blazen, met behoud van de knowhow en het prestige die Bargemone al genoot.

De ”range” aan rose wijnen

De wijnmaker wist te melden dat de oogst van 2020 alles behalve normaal verliep. Ondank dat de knoppen van de druiven eerder begonnen te bloeien, was de oogst twee weken later dan normaal, waardoor de druiven meer tijd kregen om te rijpen en om de smaken te ontwikkelen.

Cuvée La Bargemone Rosé 2020 –  AOC Coteaux d’Aix-en-Provence   

Deze ‘Organic’ wijn is samengesteld uit de druiven Grenache, Syrah en Cinsault.

Licht roze van kleur met een uitgesproken neus, tikje tropisch met in de kern klein zwart en vooral rood fruit. Fris, vers, framboos, aardbei, munt, mooie zuurbalans en fijne kruidige afdronk.

90 points Decanter

Cuvée Commanderie de la Bargemone Rosé 2020 – AOC Coteaux d’Aix-en-Provence

De blend van deze rosé is wat complexer dan de eerste. De druiven zijn Grenache, Cinsault, Cabernet Sauvignon, Syrah en Sauvignon Blanc. Waar de Cabernet Sauvignon de structuur, tannines en body toevoegt, geeft de Sauvignon Blanc meer hogere zuren en evenwicht in de blend.

Zalmroze in het glas met meer citrusfruit in de neus, even als verfijnder rood en tropisch fruit. Verse aardbeien, tikje framboos, lichte nectarine en ook in de achtergrond een vleugje van bloedsinaasappel. Ingetogen kruidigheid, vers vol met een lange finale.

 91 points Decanter

La Bargemone Cuvée Collection Rosé 2020 – AOC Coteaux d’Aix-en-Provence

Deze laatste rosé is een samenstelling van Cabernet Sauvignon, Syrah en Counoise. Deze laatste druif is een van de oudste druiven van Frankrijk en wordt momenteel ook in de Châteauneuf-du-Pape gebruikt. Net als de Cabernet Sauvignon rijpt de druif laat, maar voegt het kruidigheid en een bloemige toon aan de blend.

De kleur is licht roze, maar doet denken aan pioenrozen in het voorjaar. Kleine rode besjes, aardbeien, frambozen, iets van donkere bessen, rijk, rond, mooie fruit/zuurbalans, witte bloemen, provinciale kruidenmix, complexiteit, evenwichtig, mooie zachte afdronk welke lang blijft hangen.

De wijngaarden in het hart van de Provence

* Business France is het Franse Agentschap ter bevordering van de internationale groei van de Franse economie . Business France adviseert en begeleidt Franse bedrijven bij hun exportactiviteiten in het buitenland en promoot Frankrijk in economische zin. Business France coördineert en stimuleert het VIE internationaal internshipprogramma. Business France is in 2015 ontstaan uit de samenvoeging van UBIFRANCE en het Franse Agentschap voor internationale investeringen. Business France telt 1.500 medewerkers in Frankrijk in 70 landen en beschikt over een netwerk van partners in zowel de publieke als de prive sector.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial