Tijdens mijn bezoek aan Luxemburg, voor deelname als jurylid voor Concours Mondial de Bruxelles, bezocht ik op uitnodiging van een collega wijnschrijver uit Noorwegen het wijnhuis van Bernard-Massard.

De entree van Bernard-Massard

‘’Bernard-Massard is de belangrijkste private producent van mousserende wijnen in Luxemburg, gemaakt volgens de méthode traditionnelle”

Luxembourg AOC

Het totale wijnareaal van AOC Luxemburg ligt rond de 1.200 ha en in totaal zijn er 38 druiven toegestaan bij het assembleren van wijn. Het Luxemburgse wijnbouwgebied strekt zich uit over 42 km op de hellingen van de Moezel, met kalkrijke bodems in het noorden en kleigrond in het zuiden van de appellation. Deze bijzondere wijnstreek is ideaal voor de productie van uitstekende mousserende en stille wijnen, met een fris en fruitig karakter.

Even wat achtergrond informatie over dit fantastische wijnbedrijf.

Bernard-Massard is al 5 generaties lang een familiebedrijf met als missie om wijnen van uitmuntende kwaliteit te maken. Dit streven zij na door respect te houden voor haar tradities, door constant te streven naar vooruitgang op sociaal, ecologisch en kwalitatief vlak. De groep mensen, waarvan veel er al jaren werken, zijn elke dag in de wijngaarden en in de kelders  bezig met slechts één doel voor ogen: de proever een geweldige beleving te bezorgen.

In de 100 jaar van bestaan is men continue trouw gebleven aan de waarden en ondernemersgeest van de oprichters van het domaine. Vandaag de dag is het familiebedrijf de grootste producent van stille en mousserende wijnen in Luxemburg met een totale productie van bijna 3.500.000 flessen. Maar in de kelders liggen meer dan 6.000.000 flessen opgeslagen. De bekendheid van Bernard-Massard strekt zich uit tot ver buiten de kleine Luxemburgse landsgrenzen. De wijnen worden geëxporteerd naar meer dan 20 landen. Met België als grootste afzet markt, maar ook in Nederland, Finland, Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Canada, Rusland en India zijn de wijnen te vinden.

In de kelders liggen meer dan 6 miljoen flessen opgeslagen.

Naast de 40 ha eigen wijngaarden werkt men samen met andere wijnboeren en koopt men de druiven in, net als we dat in de Champagne gewend zijn. Deze wijnboeren en de wijngaarden worden met zeer grote regelmaat bezocht en gecontroleerd op kwaliteitseisen, zodat de druiven van een absoluut topniveau zijn.

Wat Bernard-Massard ook anders maakt dan andere wijnhuizen in Luxemburg, is dat men zelf ook importeur is van diverse wijnen uit Frankrijk, Italië, Argentinië, Zuid-Afrika, Portugal en Zuid Europa. In de winkel liggen bijzondere flessen van wijnen als Amarone, Châteauneuf du Pape, Californië, Zuid Afrika en nog veel andere bekendheden.

In het maken van wijn werkt met zowel met staal, beton als met diverse formaten vaten van eikenhout. Sommige wijnen zijn gebaat bij beperkte smaakafname van betonnen, gesloten rvs tanks of micro oxidatie van 225 barrique of de gigantische foeders.

Het historische gebouw van Caves Bernard-Massard, gelegen in de plaats Grevenmacher, in het noordelijke deel van het Luxemburgse wijngebied is zeer authentiek te noemen. En onder in het gebouw liggen de indrukwekkende wijnkelders. Naast het eigen Domaine, heeft men twee bijkomende wijndomeinen, Domaine Clos des Rochers en Château de Schengen. Met dit drieluik behoort het bedrijf tot een van de beste producenten van witte wijnen binnen de appellation.

Van Antoine Clasen, algemeen directeur van Bernard-Massard, kregen wij een uitgebreide rondleiding door de wijnmakerij en door de indrukwekkende kelders.

Antoine Clasen, algemeen directeur van Bernard-Massard

We beginnen de tour in een eerste opslagruimte, waar honderden flessen rustig ‘sur lie’ liggen. De dode gistcellen

liggen bij enkele flessen al op de bodem. Daarna komen we in het gedeelte waar de wijnen gebotteld worden. Het bovenste gedeelte van de hals wordt bevroren, waarna het ‘ijsklontje’ van gist eruit wordt geschoten. Daarna  bijvullen en voorzien van een eventuele dossage suiker. Ik zie een mooie machine welke van een lange sliert kurken weer een kurk maakt. Vervolgens de muilkorf erop en klaar is men in Luxemburg. Dit blijkt fascinerend om te zien!

Na deze ‘grand tour’ ging we naar het proeflokaal en proefden een zeer veelomvattend aantal mousserende wijnen, waaronder de ‘flagship wines’ van het 50 en 100 jarig jubileum. Maar ook een aantal Riesling wijnen en Pinot Gris.  Hieronder een impressie van deze proeverij.

Cuvée de l’Ecusson – de jubileum wijn van 50 jaar bestaan.

De mousserende wijn ‘Cuvée de l’Ecusson’ is  sinds 1971 het vlaggenschip van Bernard-Massard. Door de assemblage van Pinot Blanc, Riesling, Pinot Noir en Chardonnay heeft het een eigen karakter met aroma’s van wit fruit, appel en citroen. De wijn is elegant, fris en fruitig en heeft een mooie mousse en lange afdronk.

Crémant de Luxembourg “Cuvée 1921’’ – de jubileum wijn van 100 jaar bestaan.

Voor het 100 jarig bestaan maakte de hoofdwijnmaker een speciale wijn. Trouw aan de assemblage van Pinot Blanc, Riesling, Pinot Noir, Chardonnay en een vleugje Pinot Gris. Met een duidelijk signatuur van de huisstijl namelijk, elegant, fris en fruit, komt de diepgang in aroma’s van een tikje honing en een vleugje perzik in de afdronk. Wederom mooi vakwerk!

Millésimé Brut – Crémant de Luxembourg 2016

Niet ieder jaar wordt een mousserende wijn gemaakt met een jaargang. Voor 2016 was het lang de vraag of de oogst uitmuntend genoeg was om dit te doen. Het jaar 2016 was geen gemakkelijk jaar voor de wijnmakers in Europa. Waar voorjaarsvorst in de Bourgogne ernstige schade aanbracht was ook in Luxemburg de schade voelbaar. Maar desondanks deze tegenvaller wisten de druiven zich goed te herstellen en leverde dit een mooie Millésimé op.

De wijn geurt naar witte bloemen en heeft in de smaak een mooie balans van fruit als appels en citroenen. Het tikje brioche komt verfijnd naar boven en de bubbels zijn zacht en fijn in de stijlvolle afdronk. 

Domaine Clos des Rochers Crémant de Luxembourg Brut NV

De mousserende wijnen van het Domaine Clos des Rochers hebben, ten opzichte van de huisstijl van Bernard-Massard, een iets ander karakter. De smaken zijn wat ‘brutaler’, wat ruiger, wat gewaagder. De wijn is gemaakt van Riesling en  Pinot Blanc. Deze Brut ruikt fruitig naar frisse citroenen, vers geperste limoenen, een feest voor de neus! In de smaak komen de frisse citrusvruchten terug maar er is meer! De zuren zijn relatief hoog, mogelijk door de invloed van de Riesling. Ook het steenfruit is goed vertegenwoordigd, abrikoos, perzik, nectarine. Afsluitend een groene appel en rijpe peer en de tweede gisting zorgt voor romige tonen van brood en toast.

Domaine Clos des Rochers Crémant de Luxembourg Brut Rosé NV

Deze droge en frisse rosé bubbel (100% Pinot Noir) zit vol met rood fruit als aardbeien, frambozen, lichte kers, tikje bloemig met de kenmerkende brioche tonen (lijkt zelf wat weg te hebben van kersengebak). De vrolijke afdronk heeft iets aangenaam ziltigs van mineralen tonen, wat prachtig past in het grotere geheel.

 Domaine Clos Des Rochers, Riesling Domaine et tradition 2016

Levendig, hoog in de zuren, fijne mineraliteit, sappige citoen, rinse appel, stevige kruidig, body, vol, perzik, limoen, lange afdronk.

Domaine Clos des Rochers Ahn Palmberg Riesling GPC 2018

Afkomstig van een stijl deel van de wijngaarden aan de Moezel genaamd Ahn Palmberg. Wederom is de wijn levendig te noemen en zijn de hoge zuren herkenbaar. Deze wijn onderscheid zich van de ‘Tradition’ door meer diepgang en complexiteit. Dit komt naar voren door de verfijndheid van fris fruit en de volle body, allemaal zeer subtiel. Terwijl de traditionele versie meer in het citrusfruit zit, heeft deze ‘Ahn Palmberg’  meer afwisseling van laagjes tropische tonen als meloen, mango en ananas en dan nog steeds geweldige zuren behouden, wat een wijn!

Château de Schengen Pinot Gris 2018

Deze Pinot Gris is behoorlijk droog in stijl en is vanaf de start spannend en fris. Mooie tonen van vers citroen, zonder storend te zijn. Tropisch fruit als meloen, tikje banaan, perzik, ananas, voldoende zuren, evenwichtig, aromatisch, balans, lange afdronk met amandelen en een hazelnootje.                       

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial