Chili staat op de eerste plaats als het gaat om export van wijnen uit Zuid Amerika en wereldwijd alleen overtroffen door Frankrijk, Spanje en Italië, met veelzijdige wijnen van druiven als Cabernet Sauvignon, en de vlaggenschip druif Carmenère! Een Chileense wijn is altijd goed tegen een fantastische prijs/kwaliteit verhouding maar er is meer!

Chili beschikt over een groeiend aantal ‘boutique’ wijnen en wijnen van een ‘premium’ en ‘high premium’ wijnen. Veel nieuwe ‘onbekende’ gebieden in Chili produceren elegante, authentieke wijnen welke verrassend inzetbaar zijn voor diverse momenten.

Voor ProChile NL heb ik diverse Chileense wijnen uit verschillende productiegebieden en van verschillende druiven geproefd.

𝐖𝐚𝐭 𝐢𝐬 𝐏𝐫𝐨𝐂𝐡𝐢𝐥𝐞?
Dit is een instelling van het ministerie van Buitenlandse Zaken van Chili die verantwoordelijk is voor het promoten van het exporteerbare aanbod van Chileense goederen en diensten.

Hieronder tref je een samenvatting aan van mijn eerste stapjes in het mooie wijnland Chili.

Moretta Wines!

Het carnaval in de Republiek van Venetië werd jarenlang groots gevierd, met diverse maskers ook de zogenaamde ‘Moretta’. Moretta Wines is opgericht met als doel kenmerkende wijnen op menselijke schaal te produceren die het terroir echt vertegenwoordigen.

Deze wijn is afkomstig uit de Maule Valley
Hier beschikt men over de oudste druivenranken en droogste wijngaarden van Chile. Deze wijn is gemaakt van stokken van ruim 70 jaar oud, op granietbodem met kwarts en dichtbij de kust.

‘Carigno del Maule’ 2018 -100% Carignan.

Gevinifieerd in roestvrijstalen tanks, koude maceratie (voor meer kleur en fruitaroma’s), inheemse gisten, 20 maanden op Franse 225 liter vatten.
Robijnrood met mooie paarse tinten. Een schouwspel van overdadig klein rood fruit, sappige kersen, zachte frambozen, pruim, braam en een warme kruidigheid. Fris en fruitig met tonen van ceder, zoethout en een volle body met krachtige zuren in harmonie met de rijpe tannines.

Een wijn met eigenschappen als karaktervol, authentiek, fris & fruitig met een mooie lange finale!

Mujer Andina Wines

De naam is vrij vertaald ‘Andes vrouw’. Het familiebedrijf is opgericht in 2012 door wijnmaakster Andrea ‘Andi’ Jure Duante, afgestudeerd wijnmaker-ingenieur, met werkervaring in de Verenigde Staten, Frankrijk, Mexico en Chili. Een inspirerende vrouw voor velen! Als kleine producent heeft zij veel aandacht voor diversiteit, kwaliteit en een specailisme voor terroir wijnen. Het bedrijf wordt vol trots door vrouwen geleid en men ziet dit als een eerbetoon aan de Andes vrouwen in Zuid-Amerika
Deze wijn komt uit Maipo Valley, het hart van de klassieke Chileense wijnindustrie, dichtbij de hoofdstad Santiago. Het gebied is bijna volledig omringd door bergen. Het sub-klimaat kemerkt zich door weinig regenval en afwisseling tussen warmte en droogte. Men zet groots in op technologie (druppelirrigatie en temperatuur gecontroleerde rvs tanks + eiken vaten)

Levita Extra Brut Rosé, 100% Organic 𝗦𝘆𝗿𝗮𝗵.
Levita betekend ‘vloeien’. Dit is de 1e biologische Syrah mousserende wijn van Chili.
Deze kwaliteitswijn is geproduceerd volgens de traditionele methode zoals in de Champagne. Door de druiven zeer zacht te persen verkrijgt de wijn zijn licht roze kleur. De most wordt vervolgens in rvs tanks op een lage temperatuur vergist (12°-15°) met speciaal geselecteerd gist. Daarna rust de wijn voor +/- 8 maanden en gaat daarna voor 6 maanden ‘sur lattes’ in de fles.

Helder licht roze van kleur met fonkelende bubbels. Elegant, fris, bloemig, volle kersen, frisse frambozen, robuust met afwisseling van steenfuit. Een complexe wijn met veel smaakintensiteit, balans, evenwicht en souplesse!

Callma Vinum

De wijn is ontstaan vanuit de behoefte om een wens in vervulling te laten gaan.
Na 20 jaar wijn maken, weerspiegelen de eigen wijnen een authentiek karakter.
Zonder gebruik te maken van commerciële gisten, voedingsstoffen of klaringsmiddelen, wordt bij het maken van de wijnen alleen de ‘nodige’ tussenkomst toegepast.

𝗨𝗶𝘁 𝘄𝗲𝗹𝗸𝗲 𝗿𝗲𝗴𝗶𝗼 𝗸𝗼𝗺𝘁 𝗱𝗲𝘇𝗲 𝘄𝗶𝗷𝗻?
De wijn komt uit Casablanca. Dit gebied werd pas ontdekt in 1989 en bleek uitermate goed geschikt voor het verbouwen van ‘cold climate’ druiven als Sauvignon Blanc, Pinot Noir en Chardonnay. Ook staat er een plukje Gewurztraminer. Het is aanzienlijk koeler mede door de ochtendmist.

Chardonnay 2018

Deze wijn heeft een ‘relatief’ laag alcohol percentage (12,5%) is een kernmerk voor de koude klimaatwijnen van Callama Vinum.

De wijn heeft een helder gele kleur en blinkt mooi in het glas. Deze Chardonnay laat goed zien wat voor kwaliteit deze druif kan produceren in Chile! Een mooie neus van tropisch fruit, mango, ananas, rijpe peer met expressie van vanille, toast en subtiel cederhout. In de smaak zijn de tropische aroma’s ook aanwezig en vormen de kern van de wijn met een passend evenwicht tussen de melkzuren (een kenmerk van een koel klimaat) en een vettig mondgevoel. De wijn heeft een tijdje ‘sur lie’ gelegen, op de eigen gistencellen en ook zijn de harde zuren omgezet in zachtere melkzuren, mooi glas wijn!

De wijn is vol van karakter, fris van smaak en laat zonder enige twijfel het ‘cold climate’ karakter zien met een Chileense knipoog!

P.S. Garcia

Dit wijnhuis is in 2006 begonnen met het maken van wijnen welke typisch zijn voor de herkomst van de druiven, echte terroir wijnen. In totaal heeft dit wijnhuis ruim 13 stille wijnen en 2 mousserende wijnen, allemaal van verschillende wijngebieden in Chili.

Wat alle wijngaarden gemeen hebben, is de bescherming door de natuur; het Andes gebergte, Antartica, de Atacama woestijn en de Atlantische oceaan. Of het nu gaat om de wijngaarden in Casablanca, Itata en Maule Valley of de Colchagua valley.

Het bijzondere van deze Chileense wijn is dat alle druiven afkomstig zijn uit afzonderlijke gebieden.

58% Carignan / Maule Valley, Loncomilla
13% Cabernet Sauvignon, Itata Valley
27% Cabernet Franc, Colchagua Valley
2% Petit Verdot, Itata Valley


Facundo 2015 – samengesteld zoals hierboven vermeld, maar nu de vraag wat is de invloed van deze verschillende druiven?

Carignan – balans, fruit & evenwichtige zuren
Cabernet Sauvignon – Frisheid, vol, sappig en tannine
Cabernet Franc – Knapperig fruit, klassiek paprika met lichte tannine
Petit Verdot – Boersheid, onmiskenbaar charmante grofheid.

Mooi granaat rode kleur. Wat direct opvalt bij deze wijn is de gelaagdheid van zowel de neus als de smaak. Alle geuren en smaken kloppen! Kers, braam, rode bessen, gerookte paprika en een mooi zuurtje. Een evolutie in het glas van chocolade, cacao en tabak. Alles nog fris en in harmonie met de rijpe tannines en ceder en vanille van de rijping op eiken.

Deze wijn lijkt het DNA te hebben van de Bordeaux, maar de Chileense invloeden maken deze wijn tot een uitblinker.

Benieuwd naar meer Chileense wijnen? Ik ga de komende tijd meer wijnen proeven, dus wordt vervolgd!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial