Als er een regio is welke op mijn ‘bucketlist’ staat is het Sicilië. De wonderschone plaatjes van ‘stedelijk’ Palermo en de binnenlanden met alle olijfbomen en wijngaarden, een paradijs!

De afgelopen periode kwam het gebied in het nieuws en helaas niet om de wijn, maar om opzwellingen van moeder aard. Noodweer en bosbranden teisterden het geliefde eiland vol gastronomie. Hoe ging het met de wijnoogst en hoe zal deze zich verhouden tot 2020?

Ik sprak de afgelopen weken sprak ik met diverse Sicilianen en hieronder een weergave voor de 2021 oogst.

Op het moment dat ik dit artikel schrijf zijn de bosbranden achter de rug en is de oogst zo ongeveer overal binnen. Zeker op het westelijke gedeelte van Sicilië. In het Oosten zal men bijna zijn afgerond of de laatste druiven plukken.

Oogsten in Sicilië

Voordat we in gaan op de 2021 oogstberichten eerst even wat informatie over Sicilië.

Sicilië ligt, als grootste eiland van Italië en van de middellandse zee in het meest zuidelijke deel van Italië.  Met een oppervlakte van meet dan 26.000 vierkante kilometer is het ongeveer 45% van de oppervlakte van Nederland. Het klimaat normaal gesproken mediterraan van karakter met een bijzonder stabiele trend over de afgelopen tien jaar. Er staan veel soorten druiven aangeplant op de wijngaarden. Zowel inheemse rassen als Grillo, Zibibbo, Nero d’Avola en Frappato als internationale rassen zoals Chardonnay, Merlot, Cabernet Sauvignon en zelfs Sauvignon Blanc.

Maar wat maakt Siciliaanse wijnen volgens de kenners tot wijnen van hoge kwaliteit?

Rijkdom en diversiteit van het culturele erfgoed (lees de tradities), de biodiversiteit van de unieke regio’s onderling (overal andere unieke eigenschappen) en een continue focus op duurzame productiemethoden.

Even terug naar de oogst van 2020. Dit wijnjaar had een productievolume van 4,46 miljoen hectoliter, wat normaal is gemiddeld genomen over de laatste 5 jaar, maar wel een daling van 11,3% in vergelijking met het gemiddelde van de laatste 10 jaar.

“De oogst van 2020 was kwalitatief erg belangrijk, zoals blijkt uit de elegantie, frisheid en structuur van de wijnen die door onze leden in alle delen van het eiland worden geproduceerd”

Laurent Bernard de la Gatinais, president van Assovini Sicilia

De Siciliaanse wijnbouw heeft het laagste productiegemiddelde van heel Italië, gevolgd door Toscane en Piemonte. Een van de redenen voor de kwantitatieve achteruitgang in de afgelopen 10 jaar is dat er veel meer de nadruk is gelegd op het maximaliseren van de kwaliteit, wat soms zelf samen ging met het herinrichten van wijngaarden voor andere gewassen.

Er is ook een verandering in stijl van de Siciliaanse witte wijnen waarneembaar, die zijn de afgelopen jaren frisser geworden, met een lagere pH (hoe hoger, hoe krachtiger de zure smaak). Dit is een duidelijk kenmerk voor een moderne stijl met een stempel van het nieuwe Sicilië. Het heeft ervoor gezorgd dat de witte wijnen van het eiland steeds meer door de mondiale markt worden gewaardeerd, waardoor meer veelzijdige wijn-spijs combinaties mogelijk zijn, van aperitiefwijn tot ideale combinatie met diverse soorten vis.

Een van de sleutelwoorden voor de toekomst van Siciliaanse wijnboeren, is duurzaamheid.

Sicilië heeft 28,8% van het totale biologische productiegebied van de Italiaanse wijnbouw in handen, gevolgd door Puglia met 16%. Het Siciliaanse biologische wijnbouwgebied vertegenwoordigt 30,9% van alle Siciliaanse wijnbouw. Wat Sicilië van nature tot een duurzaam eiland maakt, is het mediterrane klimaat, dat niet bijzonder is getroffen lijkt te zijn door de klimaatverandering.

De oogst van 2021

Omdat Sicilië werd getroffen door een hittegolf, begon de oogst eerder en waren sommige druiven eerder rijp dan normaal. Gelukkig hadden de bosbranden geen invloed op de wijngaarden. Ook was er in het westen van het eiland aanzienlijk minder regen en de meeste regen viel dan ook in de winter of de lente. De zomer was nagenoeg droog, wat zorgte voor een ideaal rijpingsklimaat voor de duiven. De totale opbrengst cijfers zijn nog niet binnen, maar ook dit jaar lijkt af te streven op wederom minder kwantiteit en meer kwaliteit. Dit komt de aromatische intensiteit en de frisheid ten goede!

Ik kan niet wachten op de eerste 2021 wijn van dit schitterende eiland! 

Sources

Assovini Sicilia the association of Sicilian winemakers

Uva Sapiens – Vineyard and wine consultancy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial