Port van Warre’s

Port, Porto, Portugal! Samen met een geselecteerd panel had ik de eer om enkele stijlen van Warre’s port te proeven.

Maar eerst even terug in de theorie. Hoe ging het maken van Port ook alweer in zijn werk? Hieronder een beknopte versie van dit bijzondere productieproces.

Het begint allemaal met kwaliteitsdruiven (meestal Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Barroca en Tinta Roriz) welke in dit gebied zeer regelmatig met de hand geoogst worden omdat de wijngaarden onbereikbaar zijn voor machines. De ontwikkeling van terrassen met druiven op acceptabele hoogte zet de afgelopen periode wel door en hierdoor hebben steeds meer Quinta’s (druiventeelt-bedrijven) wijngaarden waar (enigszins) met machines geoogst kan worden of een variant hierop.

Wanneer de druiven geoogst zijn wordt het proces van wijn maken in gang gezet. De vergisting wordt gestopt bij een alcoholpercentage tussen de 5% en 9%. Hierdoor heeft Port een van de kortste vergisting in de wijnwereld. Hoe stopt men de vergisting van suiker in alcohol? Door het toevoegen van ‘aguardente; een distillaat van maximaal 77% alcohol. hierdoor ontstaat een stabiele zoete wijn met een eigen alcoholpercentage tussen de 19% en 22%.

Omdat de vergisting erg vroeg is gestopt, heeft de wijn nog weinig kleur en aroma’s, daarom heeft men alternatieve methodes bedacht om de kleur en de aroma’s uit de druiven te halen zoals er lekker in stampen met elkaar of via de automatische variant.

Quinta da Cavadinha (Warre’s)

Hoe het allemaal begon bij Warre’s Port

In de 17e eeuw openden twee Britten genaamd, William Burgoyne en John Jackson een algemeen handelsbedrijf, dat wijnen, olijfolie en fruit exporteerde, evenals het importeren van gedroogde kabeljauw en Engelse wol. Enkele jaren later ging met een partnerschap aan om zo als niet-Portugese kooplieden additionele rechten te krijgen voor de handel. Enige tijd later werd ook een nieuwe samenwerking beklonken met de beruchte Luiten Generaal William Warre. Deze, uit een Port producerende familie uit Port afkomstige, officier vocht o.a. tegen Napolion Bonapart in het Engelse-Portogeese van de Duke of Wellington.

Om een lang verhaal kort te maken zijn ouders en grootouders waren lange tijd lid van de Oost-Indische Compagnie. Warre’s Port is opgericht in 1670 en is hiermee de eerste en oudste Britse portonderneming ter wereld. Door deze handelsgeest is innovatie en pinoorschap altijd erg belangrijk geweest in dit wijnbedrijf.

Nu ruim 350 jaar later is men bij Warre’s Port nog steeds een pionier in de porthandel. Denk aan oplossingen in de de wijnmakerij tot chemish onderzoek in de wijngaard. Het was een van de eerste porthuizen die in de 18e eeuw een lodge bouwde in Vila Nova de Gaia, waar tot op de dag van vandaag de wijnen ongestoord rijpen totdat het tijd is om te bottelen. Deze pioniersgeest, gecombineerd met een diep respect voor erfgoed en traditie, vormen de kernwaarden van dit mooie bedrijf van al bijna 4 eeuwen oud.

Van Warre’s Port proefde ik de volgende wijnen.

De wijnen!

Warre’s Heritage Ruby Port

Klassieke Ruby, waarbij de wijnen tot 3 jaar op hout worden opgevoed voordat ze gemengd worden en op de fles gaan. De kleur is tussen paars en donker rood, waarbij je er nog doorheen kan kijken. De neus is intens en zit vol vers rood fruit als kersen, frambozen, cassis en bosbessen. Ook zijn er hints van vanille en gestoofd fruit terug te vinden. Alsof je een lepeltje jam proeft maar dan met een uitstekende zuurbalans. Een leuke Port voor bij chocolade, waarbij ik de pure variant verkies boven de melk variant.

Warre Port King’s Tawny

Deze Tawny heeft een alle kenmerken welke je van deze stijl verwacht. De kleur intensiteit is een stuk minder dan de Ruby en de kleur neigt meer naar een ‘Tawny’, maar heeft nog wat rode randen. De neus geurt al direct naar rijp en gedroogd fruit. In de smaak zit het bordenvol verschillende smaakavonturen; rozijntjes, leer, gedroogd fruit, abrikoos, perzik, zwoele kersen, vijgen, pruimen, karamel en een tikje honing. Ondanks het wat zoetere karakter is de wijn niet zwaar en geven wederom de zuren een passend evenwicht. Bij deze wijn had ik wat dadels en gedroogde abrikozen, dit bleek een mooie combinatie.

Ruby Port, Tawny Port, de spijscombinaties!

Warre Port Otima 10 year old Tawny

De wijnen welke gebruikt zijn in deze Tawny hebben minstens 10 jaar op hout gelagerd, wat zorgt voor elegantie en finesse. De wijn zit in een moderne fles en op het label staat het serveeradvies ; licht gekoeld of op kamertemperatuur. Wanneer de wijn licht gekoeld geserveerd wordt is de wijn erg fris, fruit zoals kersen, frambozen, tikje gedroogd fruit maar voornamelijk vers en fris.

Op kamertemperatuur gaat deze Tawny port echt leven, de aroma’s zijn vergelijkbaar met de King’s Tawny maar dan met veel meer finesse en elegantie en een subtiele toevoeging van amandelen en noten. Bij iedere slok weer wat nieuws te beleven. Krentjes, abrikoos, perzik, vijgen, ceder, kokos, pruimen, karamel, honing, rozijntjes en allemaal zo subtiel verpakt te samen met de zuren. Aan de afdronk lijkt geen einde te komen. Tijdens deze proeverij combineerde ik deze Port met oude kaas, maar de frissere gedroogde abrizoen waren ook een mooie match. Beide een mooie aanvulling voor dit schitterende product.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial