In de heuvels van de Noord-Italiaanse provincie Treviso, +/- 80 km ten noorden van Venetië, ligt het dorpje Santo Stefano di Valdobbiadene. Daar groeien al sinds 1500 wijnranken van het wijnhuis Le Colture. De familie Ruggeri startte in 1983 met het maken van mousserende wijnen en sinds enkele jaren zijn ook de kinderen van Cesare, waaronder Veronica, volop actief in het wijnbedrijf.

De familie Ruggeri

De totale omvang van de wijngaarden is ongeveer 40 ha en deze liggen verspreid over 16 percelen rondom Valdobbiadene, Conegliano en Montello. Mede door de rijke historie is de familie overtuigd dat het respecteren van tradities in combinatie met het toepassen van hoogstaande technologie bijdraagt aan een geweldig product.  

Sinds 2009 is het bij wet geregeld dat prosecco wijnen voor 85% moeten bestaan uit de witte druif Glera. De overige 15% mag bestaan uit de lokale druiven Verdiso, Perera en Bianchetta. Ook zijn de internationale rassen Pinot Bianco, Pinot Grigio en Chardonnay toegestaan.

De regio (©Mattia Mionetto)

Le Colture werkt zowel met eigen druiven als met andere druiven teeltbedrijven. Alle wijnen zijn 100% Glera, zonder toevoeging van andere druiven. Hiervoor is gekozen om het authentieke karakter en de kwaliteit hoog te houden. Samen met Veronica van de Ruggeri familie en enkele andere schrijvers en journalisten deed ik een proeverij van drie wijnen.

Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG Brut Fagher” 11,5%

Deze wijn is 100% Glera en de grond bij de wijngaarden bestaat uit kalksteen, klei en rotsen. De druivenranken zijn gemiddeld 20 jaar oud. Het complete terroir, mede door de ligging nabij het plaatsje San Pietro, zorgt ervoor dat de druiven meer fruit aroma’s bevatten van het nabije Valdobbiadene. De productie is in autoclaves om de versheid van de druiven en de bubbels te behouden. Dit geldt zowel voor de eerste als de tweede fermentatie.

De wijn is lichtgeel van kleur en straalt in het glas. De neus is fris, vol vers geel en groen fruit en een mooie bloemigheid. In de smaak zijn er aroma’s van peer, rinse appel, tikje abrikoos en perzik aanwezig. De zuren zijn fijn in balans met de gelaagdheid in fruitaroma’s. Ook zijn bubbels prettig aanwezig. De wijn heeft een medium body waarbij de romigheid fijntjes naar voren komt. De afdronk is aromatischer dan verwacht, maar blijft enorm fris!

Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG Brut “Cartizze” 11,5%

Cartizze wordt ook wel de ‘Gran Cru’ van de prosecco streek genoemd. De druiven voor deze wijn (wederom 100% Glera) worden tijdens de oogst als laatste van de wijngaard gehaald. De reden is simpel; de wijngaarden hebben een goede expositie waardoor warmte en wind elkaar afwisselen. De ideale situatie voor een wijngaard zonder ziektes en gedoe. De ondergrond van de wijngaarden is de meest complexe uit het gebied. Wat maakt dit zo complex? Dat zijn de grote stenen van de Dolomieten, de alluviale afscheiding van de miljoenen oude opgedroogde zeeën en de aanwezige kiezels en kalksteen. De oogst gaat door de steile hellingen handmatig en ook gaat beide keren de vergisting via de autoclaves, ook wel méthode Charmat genoemd – of in Italië ‘Martinotti’.

De wijn is mooi geel tot licht goud van kleur en de neus is intens. Zonder te walsen komen de geuren van vanille en amandelen al uit het glas naar boven. In de smaak merken we direct meer complexiteit dan de voorganger.

De heuvels van Cartizze (©Mattia Mionetto)

Frisse aroma’s van citroen, appel en peer veranderen naarmate de wijn langer in het glas zit in tropische tonen van ananas, perzik en meloen. Opvallend is ook het minerale karakter, wat een directe link is naar de complexe ondergrond van kiezels en kalk. Deze prosecco is gastronomisch goed inzetbaar, denk bijvoorbeeld aan diverse soorten kaas of bij de risotto. De zuurbalans blijft tot aan de laatste slok zeer evenwichtig, wat de werkelijke kwaliteit van deze wijn laat zien. In de afdronk komt subtiel de amandel weer terug samen met het frisse en tropische fruit; dit smaakt naar meer!  

Semi-Mousserende wijn op eigen gist ‘Incalmo’ (11%) – eerste keer dat het wijnbedrijf verliet, de primeur!

Deze laatste wijn is een ‘Pet-nat’ achtige wijn, het de fles rechts. Nog nooit werd deze wijn buiten het wijngoed geschonken. Een experiment en het nauwkeurig inspringen op de huidige trend in de wijnwereld zorgden ervoor dat deze wijn werkelijkheid werd.

Nu de jongere generatie aan het roer staat, ging men aan de slag om deze ‘moderne’ wijn te maken. De Glera druiven worden geselecteerd van een bijzonder perceel en met de hand geplukt. Na de eerste gisting gaat de wijn voor de tweede gisting op fles, waarbij de gisten in de fles achterblijven en niet via ‘dégorgement’ ook wel ontgisting genoemd, uit de fles gehaald worden. De fles wordt dan ook met een kroonkurk afgesloten en bevat aanzienlijk minder interne druk dan de Frizzante versies. In de wijnmakerij voegt men ook geen suiker of sulfiet toe.

De wijn is troebel en het gist is duidelijk aanwezig. De geur is intens en ruikt naar licht zoete brioche, appeltaartdeeg en rijpe peer. In de smaak komen deze aroma’s terug met daarnaast abrikozen en perziken. De wijn is mooi in balans en erg schoon en fijntjes in de afdronk. Een wijn welke des te meer laat zien dat Glera en daarmee Prosecco multifunctioneel inzetbaar is, zolang je eens durft af te wijken van tradities en pioniert.

De wijn is geen DOC of DOCG, terwijl het wijnhuis topkwaliteit maakt. Tijdens de proeverij vertelde Veronica dat dit te maken heeft met de wijnwetgeving. Een van de vereisten van een DOC of DOCG wijn is dat de wijn afgesloten is met een kurk en aangezien voor de ‘Incalmo’ de kroonkurk de voorkeur heeft, valt deze wijn buiten de regels. Echter lift de wijn mee op de hoge kwaliteit welke men binnen Le Colture nastreeft, wat zorgt voor een bijzondere wijn met karakter en stijl!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial