Een mooi initiatief voor deze kerstperiode. Cantina Tollo steunt een liefdadigheidsproject dat gewijd is aan het helpen van vluchtelingenvrouwen in Italië na de inname van Kabul in augustus. Het wijnhuis ondersteunt dit doel door samen met de goededoelenorganisatie Nove Onlus. Er is een zogenaamde “Gocce di Rosa”, een typisch Italiaanse Panettone, gemaakt met Cerasuolo d’Abruzzo DOP.  Het mooie van dit initiatief is dat een deel van de opbrengst van de verkoop gebruikt zal worden om humanitaire hulp te bieden voor de situatie waarin de Afghaanse vrouwen verkeren.  Cantina Tollo’s CEO Tonino Verna besloot tot dit initiatief, omdat sociale duurzaamheid een van de hoekstenen is van het bedrijf en het nauw verbonden is met het coöperatieve karakter van de organisatie.

Ik ontving een pakket met deze Gocce di Rosa Panettone en twee wijnen uit d’Abruzzo. Eerst zal ik wat schrijven over de streek van het wijnhuis.

Abruzzen, Abruzzi, Abruzzo

In centraal zuidelijk Italië in de schaduw van de bergtoppen van de Apennijnen ligt de wijnregio  de Abruzzen. Deze naam is afgeleid van het Latijnse woord Aprutium, wat zoiets betekent als “Land van de zwijnen”. De regio wordt omringd door de wijnregio’s de Marken, Lazio, Molise en in het oosten waait de wind vanuit de de Adriatische zee.

Het landschap in de Abruzzen

De wijngaarden in het binnenland worden beïnvloed door de warme zomers met hoge temperaturen en de koude winters. De druiven kunnen hier optimaal rijpen door het grote verschil in dag- en nachttemperaturen. De invloed van de Adriatische zee verzacht de grote temperatuurverschillen, wat ten goede komt aan de wijngaarden dicht aan de zee. De meest voorkomende blauwe druif is de Montepulciano, welke geen verband heeft met de plaats Montepulciano in Toscane. De Montepulciano druif geeft wijnen met een donkere kleurstelling gemiddelde zuren en mooie aroma’s van donker fruit.

Het wijnhuis – Cantina Tollo

Cantina Tollo is opgericht in de jaren zestig van de vorige eeuw. Tollo is de naam van een klein dorpje in Abruzzo, in de provincie Chieti, een paar kilometer vanaf de Adriatische Zee. Cantina Tollo is ook de naam van de lokale coöperatie van wijnmakers. Daarnaast heeft Cantina Tollo zich in de afgelopen jaren ontwikkeld als een grote lokale werkgever en draagt hiermee zorg voor een bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Ook speelde men een sleutelrol in de sector en hielpen ze een radicale verandering teweeg te brengen in de lokale druiventeelt- en wijnbereidingstechnieken.

Prijzen van uit de Berliner Wein Trophy

Door overnames en samenwerkingen produceert de coöperatie per jaar ongeveer 14 miljoen flessen via de ruim 700 aangesloten druiventelers. De druiven staan aangeplant op 2.700 hectare aan wijngaarden. Deze wijngaarden strekken zich uit van de Adriatische Zee tot aan het Maiella gebergte met een hoogte van meer dan 2.790 meter.

De variatie aan druiven is groot, van inheemse variëteiten zoals rode Montepulciano, witte Trebbiano, Pecorino, Passerina, Cococciola en ook internationalevariëteiten zoals Sangiovese, Merlot, Cabernet Sauvignon, Chardonnay en Pinot Grigio. De inheemse druiven worden traditioneel geteeld op pergola’s met een sterke focus op innovatie, zowel in het veld als in de kelder.

De kwaliteit van de wijnen van dit wijnhuis wordt bevestigd door de verschillende prijzen en bekroningen van zowel de wijnen als voor het wijnhuis. In 2019, 2020 en 2021 kreeg het de titel ‘Best Coop Winery’ van de Berliner Wine Trophy. De wijnen zijn goed beoordeeld door Decanter, Jancis Robinson, Wine Enthusiast, Vinous, Berliner Wine Trophy, Concours Mondial de Bruxelles, Mundus Vini en de Italiaanse kwaliteitsgids Gambero Rosso.

Een Panettone is een traditioneel Italiaans luxebrood met vruchten. Van oorsprong komt het uit Milaan en wordt vooral rond Kerstmis gegeten. Het brood heeft een luchtige structuur en wordt gebakken in een hoge ronde vorm. Het wordt gemaakt van een zacht, onvolledig gekookt deeg dat suiker, rozijnen en gekonfijt fruit bevat. Het wordt geserveerd in plakken, samen met zoete dranken of een fruitige wijn.

Bij de Gocce di Rosa Panettone cake ontving ik de twee wijnen.

Welke wijn past beter bij de Panettone wat mij betreft? Ik ga voor de Hedos 2020 – Cerasuolo d’Abruzzo Doc, waarom? Lees de proefnotities hieronder.

Hedos 2020 – Cerasuolo d’Abruzzo Doc

Deze wijn kleurt mooi zalm roze in het glas. De wijn geurt fris naar klein rood fruit. In de smaak komen rode bessen, bramen, aalbessen en een klein framboosje naar boven. Fruitig en fris met mooie zuren en een afdronk vol vers en fris fruit. Deze fruitaroma’s worden naar voren gehaald door het gebruik van alleen RVS tanks. Juist door de fruitigheid past deze wijn uitermate goed als borrelwijn en bijvoorbeeld ook bij de Panettone. De wijn is fruitig en zeker niet zoet, droog maar vol fruit.

Mo 2016 – Montepulciano d’Abruzzo Dop Riserva

Met zijn robijnrode kleur met een paarse gloed, geurt de de wijn intens met geuren van kersen, bramen en is licht kruidig. De smaak is rijp, vol en soepel met smaken als bosfruit, leer, laurier, cacao, zoethout. De fijne zuren en de rijpe  tannines geven de wijn karakter en de wijn heeft een lange afdronk. Wat eet je hierbij? Heerlijk bij paté maar ook lekker bij gewoon een goed bord vol gehaktballen met tomatensaus of doe wat bijzonders met lamsvlees.

Mijn conclusie, mooie kwaliteitswijnen welke verrassend goed gemaakt zijn en de regen aan medailles meer dan verdiend hebben!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial