De Nederlandse media berichtte aleens over een wijnbedrijf genaamd Wapisa, welke een expiriment deed door haar flessen te laten rijpen onder de zeespiegel. Waarom? Uit wetenshcapelijke aannames zou blijken dat drie jaar rijping in een kelder gelijk staat aan een jaar onder water. Puur een efficiency oogput, maar ook gewoon erg gaaf zo’n wijn vanuit het zilte zeewater. Dit alles gebeurd in de San Matias Golf, een inham van de Atlantische Oceaan voor de kust van Patagonië in Argentinië. Dit expiriment duurde negen maanden en toen werd de wijn weer naar de oppervlakte gehaald. Tijdens een blinde proeverij met ‘’zeewijn’’ en normale wijn bleek dat het onderwaterverblijf een positief effect had op de smaak van de wijn. De smaak was ronder, eleganter en met meer verse fruittonen. Opmerkelijk! Voor meer informatie klik hier.

Maar het kan veel dichter bij huis, op nog geen 1.500 km wel te verstaan! Vorige maand bracht collega wijnschijfster Daniela Mugnai ‘’het expiriment van Elba’’ onder mijn aandacht. Wijn welke rijpt in de oceaan, waar hadden we dat eerder gehoord? Maar nu niet alleen om de rijping, maar om een gehele manier van wijnmaken van 2.500 jaar geleden.
Tijd om nader kennis te maken met “vino marino’’ ook wel zeewijn genoemd!

Waar komt het idee vandaan? Een link naar Julius Caear.

Daarvoor moeten we zo’n twee en halve eeuwen terug in de tijd en begeven we ons op het Griekse eiland Chios, een klein eiland in het oosten van de Egeïsche Zee. In deze oudheid behoorde de wijnen ( zoet en sterk om het vervoer over zee te overleven) van dit eiland tot de ‘high end society’ van de oude Grieken. Er zijn zelfs aanwijzingen dat dergelijke wijnen werden geschonken tijdens het banket dat werd gehouden om Caesars derde termijn te vieren, dus dan weet je het wel, crème de la crème!

Elba

Dit geweldige wijnexperiment is een samenwerking tussen een wijnbedrijf op Elba, de universiteit van Pisa en de universiteit van Milaan. Bij Azienda Agricola Arrighi, het wijnbedrijf op het eiland Elba, experimenteert de eigenaar, Antonio Arrighi, al meer dan tien jaar met het maken van wijn in terracotta kruiken. In samen werking met professor Scienza (Universiteit van Milaan) en Angela Zinnai en Francesca Venturi (Universiteit van Pisa) gingen ze de uitdaging aan om samen alle stadia van de oude wijnbereiding, afkomstig van het Griekse eiland Chios, na te bootsen.

Antonio Arrighi

Hoe ging het experiment in zijn werk?

Eerst gingen de Ansonica druiven in manden gevlecht van takken ook wel ‘wicker manden’’ genoemd.
Vervolgens werden deze manden naar een diepte van tien meter gebracht, waar de manden vijf dagen bleven hangen.
Het zoute water verwijderd een deel van de ‘wax’ laag op de druiven. wat weer zorgt voor een versnelling van het opvolgende droogproces. Wanneer de druiven na vijf dagen ‘rusten’ in het zeewater weer de oppervlakte bereiken, is een groot gedeelte van de ‘wax’ laag op de druiven verwijderd door het zilte zeewater. De druiven worden in rekken in de volle zon gedroogd en verliezen een groot gedeelte van hun vocht.
Vervolgens worden de druiven ontsteelt en gaan ze samen met hun schillen in terracotta kruiken. De kleine hoeveelheid zout in de druiven werkte als antioxidant en ontsmettingsmiddel, waardoor er geen sulfiet moet worden toegevoegd.

Het resultaat? Een natuur wijn, vergelijkbaar met die van 2500 jaar geleden, ongelofelijk!

Nesos wijn

Gezien de Nesos wijn zo bijzonder is, kon ik er helaas geen proeffles van bemachtigen, wel ontving ik van Van Azienda Agricola Arrighi ik twee andere wijnen met een vergelijkbare stijl, geheel uit amfora’s.

Valerius – IGT Toscana 2020

De wijn is gemaakt van dezelfde druif als de Nesos wijn, de Ansonica. Deze inheemse druif van het eiland Elba heeft goede In de wijngaard wordt er handmatig geoogst en de druiven worden direct ontsteelt en gekneusd, waarnaar ze in een amfora worden gestopt.

De wijn heeft gelaagdheid van natte steen, mineralteit, frisse zuren, tropisch fruit, witte bloemen, tikje honing, zacht, soepel, energiek, fris, intens en sappig

Hermia 2020

Deze wijn is van 100% Viogner druiven en deze worden na het oogsten direct ontsteelt. Er vindt een lange ‘macération’ plaats op de schillen van vijf maanden, alles in amfora’s van 800 liter.

Een wijn met een eigen karakter met vol wit fruit en bloemigheid. Perzik, nectarine, rozemarijn, salie en oranje bloesem. Een wijn met complexiteit, balans en mooie zuren met in de finale een lange afdronk.

Conclusie? Wat kan deze man bijzondere wijnen maken. Wanneer het reizen weer ‘normaler’ wordt, ga ik zeker langs op Elba!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial