Het wijnhuis

In de pittoreske heuvels tussen Valdobbiadene en Conegliano, waar al meer dan acht eeuwen lang wijnstokken gedijen, ontvouwt zich het verhaal van Col Vetoraz. Geworteld in een rijke geschiedenis die nauw verbonden is met het land en zijn bewoners, komt de essentie van dit wijnhuis tot uiting in het concept van “terroir” – een samensmelting van bodem, klimaat, gebruiken en tradities.

Echter, in 2009 vond er een aardverschuiving plaats, waarbij financiële drijfveren Prosecco uitbreidden naar negen provincies, waarmee het historische verband met deze heuvels werd verbroken. Als reactie hierop begon Col Vetoraz aan een missie om de ware identiteit van hun wijnen te behouden, zich te distantiëren van de generieke term “Prosecco” en zich te omarmen met de onderscheidende “Valdobbiadene D.O.C.G.”

De toewijding van Col Vetoraz aan een sterke lokale identiteit komt tot uiting in hun zorgvuldige praktijken. Ze telen uitsluitend druiven uit de Conegliano Valdobbiadene heuvels, waar de bodems, gevormd in het Mioceen, elegantie en smaakrijkdom opleveren. Het microklimaat, beïnvloed door de nabijheid van de bergen, beschermt tegen harde winden en bevordert een cruciaal temperatuurverschil voor aroma-ontwikkeling.

Als eerbetoon aan de traditie maakt Col Vetoraz gebruik van strikt handmatig druiven plukken, waarbij alleen het beste wordt geselecteerd om aan hun normen te voldoen. Het wijnmaakproces omvat het afzonderlijk vinifiëren van elke wijngaard, het optimaliseren van het potentieel van elke partij voordat de grand cuvées worden gecreëerd die elk Valdobbiadene DOCG Col Vetoraz vintage definiëren.

Wat Col Vetoraz onderscheidt, is hun onwrikbare toewijding aan kwaliteit. Van handplukken en zone-specifieke selectie tot het vermijden van klaringsmiddelen, hun benadering is gericht op balans, harmonie en elegantie. Het resultaat is een scala aan Valdobbiadene DOCG- en Cartizze DOCG-wijnen – een getuigenis van hun wortels en een viering van het eeuwenoude wijnbouwerfgoed van de heuvels.

De wijnen

Ter beoordeling proefde ik 3 wijnen en de reviews lees je hieronder;

Extra Brut Cuvee 5

Verbeeld jezelf eens in een betoverend glas gevuld met de sensationele Extra Brut

➡️ Deze bijzondere wijn wordt geboren uit zorgvuldig geselecteerde druiven, afkomstig van maar liefst 5 verschillende wijngaarden 🍇🍇🍇🍇🍇.

Dit is Valdobbiadene DOCG Extra Brut op zijn best, met een verrassend laag restsuikergehalte van slechts 5 gram per liter, wat zorgt voor een uitgebalanceerde en rijke smaakexplosie.

🍾 Extra Brut Cuvée 5 is een ode aan vakmanschap en terroir🥂🌄 , elke slok is een viering van verfijning en karakter. Met een alcoholpercentage van 11,5% Vol. voegt deze wijn een vleugje opwinding toe aan elke gelegenheid 🥂🌟.

Deze heerlijke wijn is niet alleen een fantastisch aperitief, maar vormt ook de perfecte metgezel voor zeevruchten, schelpdieren en verfijnde visgerechten 🦐🐟. Zijn veelzijdigheid in pairings zal je culinaire ervaring naar nieuwe hoogten tillen.

🌡️ Serveer de Extra Brut Cuvée 5 tussen 6 en 8°C om zijn smaken volledig tot hun recht te laten komen. Geniet van de perfecte balans tussen elegantie en frisheid die deze wijn te bieden heeft.

Extra dry

Stel je voor, een glas Extra Dry Prosecco van Col Vetoraz, een wijnhuis doordrenkt van traditie en gelegen in het prachtige Valdobbiadene 🌍 gebied. Deze betoverende wijn is het resultaat van zorgvuldig vakmanschap en een terroir dat zijn weerga niet kent.

Bij het inschenken onthult deze Prosecco🍾 zijn verfijnde karakter met aroma’s van citroen🍋 , bloemige tonen en een vleugje rijp fruit die je zintuigen betoveren💫 . Zodra je een slok neemt, wordt je gehuld in een elegant en goed uitgebalanceerd smaakpalet. De Extra Dry Prosecco van Col Vetoraz is een meesterwerk in wijnmaken, met een alcoholgehalte van 11,5% Vol. en een subtiele restsuiker van 16 g/L🎈

Dit sprankelende🍾 juweel is niet alleen een perfect aperitief om een bijzonder moment te beginnen, maar ook een vrolijke metgezel🪁 voor ontmoetingen met vrienden. Het is de ideale begeleider voor verfijnde gerechten met delicate smaken.

Geniet van de kunst van het leven met Col Vetoraz Extra Dry Prosecco, een wijn die de essentie van Valdobbiadene vastlegt in elke bubbel.” 🥂🍋🌸

Brut

Beeld je eens in 🍇🥂 Een flûte gevuld met deze betoverende mousserende wijn, gemaakt van druiven die gedijen op de hooggelegen heuvels, perfect gericht op het zonnige westen 🌄. Hier, waar de druiven hun optimale rijpheid bereiken, wordt deze sprankelende schoonheid geboren.

🍾 Deze wijn heeft een delicate, subtiel aromatische neus die je zintuigen prikkelt vanaf het allereerste moment 🌸. Een slok onthult een droge, intense en buitengewoon harmonieuze smaak die de essentie van deze uitzonderlijke wijn vastlegt.

🍽️ Niet alleen is deze mousserende wijn een fantastische keuze als aperitief, maar hij komt ook helemaal tot zijn recht bij zeevruchten, met name bij schelpdieren, en verfijnde visgerechten 🦐🐟. Zijn veelzijdigheid in pairings zal je culinaire ervaring naar een hoger niveau tillen.

Met een alcoholpercentage van 11,5% Vol. en een subtiele restsuiker van 8 g/L komt deze wijn pas echt tot bloei als hij wordt geserveerd tussen de 6 en 8°C 🍷❄️. Deze temperatuur brengt zijn smaken prachtig tot leven🥂✨ .

Schitterende wijnen, subliem en uniek! Cheers!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial