We schrijven Beaune, een stad doordrenkt van historische charme en doordrenkt met de weelderige aroma’s van de omliggende wijngaarden van de Bourgogne. Gelegen te midden van glooiende heuvels en met een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd, vormt Beaune het kloppende hart van de Bourgondische wijnregio.

Hospices de Beaune

Beaune is niet alleen een schilderachtige bestemming voor liefhebbers van architectuur en gastronomie, maar het staat ook bekend als de thuisbasis van een van ‘s werelds meest prestigieuze wijnveilingen – de Hospices de Beaune Charity Wine Auction. Deze jaarlijkse veiling, opgericht in 1859, heeft een indrukwekkende geschiedenis van het samenbrengen van wijnliefhebbers en het ophalen van aanzienlijke bedragen voor goede doelen.

De veiling, gehouden in de historische Halle de Beaune, is een spektakel van vakmanschap en filantropie. Met zijn diepgewortelde tradities en een scala aan buitengewone wijnen, trekt de veiling wereldwijd de aandacht van fijnproevers, verzamelaars en liefhebbers van de Bourgondische wijncultuur. Elk vat dat onder de hamer gaat, vertelt een verhaal van toewijding aan vakmanschap en draagt bij aan nobele doelen, waardoor de Hospices de Beaune Charity Wine Auction een gevierd evenement is op de internationale wijnkalender.

The ‘Pièce des Présidents’ Charity Barrel of Mazis-Chambertin Grand Cru Sells for €350,000 / 1,815. Proceeds to Benefit the Fondation pour la Recherche Médicale (FRM) & the Initiative de Recherche pour une Longévité en Bonne Santé (IRLB).

De 2023 editie – No 163

Gisteren behaalde de 163e veiling van de Hospices de Beaune, met de verkoop van de ‘Pièce des Présidents’ – ook wel bekend als het Presidents’ Barrel – een opmerkelijke opbrengst van €23,279,800, het op een na hoogste bedrag ooit voor deze jaarlijkse veiling sinds 1859.

De veiling, gehouden in de Halle de Beaune en geleid door drie veilingmeesters, trok de aandacht van een volle zaal van 700 mensen en deelnemers uit 24 landen over de hele wereld.

Het Presidents’ Barrel, een unieke Mazis-Chambertin Grand Cru genaamd Cuvée Madeleine Collignon, werd verkocht voor €350,000 aan de eigenaar van Château de Couches. Deze bijzondere wijn, gemaakt van druiven geschonken aan Hospices in 1976, bevat niet alleen uitzonderlijke wijn maar ook hout van een eik die werd gebruikt om de spits van de Notre Dame te herstellen na de brand in 2019. De opbrengst gaat naar de Fondation pour la Recherche Médicale (FRM) en de Initiative de Recherche pour une Longévité en Bonne Santé (IRLB), organisaties die zijn gekozen door Le Conseil de Surveillance des Hospices Civils de Beaune en gericht zijn op onderzoek naar levensverwachting en gezond ouder worden.

Naast het Presidents’ Barrel behaalden drie vaten Bâtard-Montrachet Grand Cru, Cuvée Dames de Flandres, ook een opmerkelijke opbrengst van €350,000 per stuk.

De totale opbrengst van de veiling zal worden gebruikt door de Hospices Civils de Beaune voor belangrijke nieuwe structurele projecten in 2024, waaronder de bouw van een nieuw ziekenhuisgebouw en modernisering van de wijnmakerij. In 2024 zal Jeannie Cho Lee MW consultant worden voor de Hospices de Beaune-wijnverkoop.

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial