SAINT-VINCENT TOURNANTE

Elk jaar aan het einde van de maand januari brengt Bourgondië hulde aan Saint Vincent, de beschermheilige van wijnboeren. Saint Vincent verschijnt voor het eerst in de Middeleeuwen met de oprichting van onderlinge hulpverenigingen die bedoeld zijn om zieke of gewonde boeren te helpen die niet in staat zijn om zelf voor de wijnstokken te zorgen.

In 1938 blies de Confrérie des Chevaliers du Tastevin het oude gebruik nieuw leven in en veranderde het in een feestelijk evenement, met een processie, religieuze dienst, de inauguratie van gepensioneerde wijnboeren en wijnproeverijen. Het feest werd al snel een belangrijk evenement in de wijnbouwkalender van de regio en behoudt nog steeds zijn belangrijkste waarden gebaseerd op gezelligheid en een gemeenschappelijke gemeenschapsgeest. Elk jaar trekt het duizenden bezoekers.

Aankondiging van de Locatie voor de Volgende Saint-Vincent Tournante

Bij de afsluiting van de traditionele inauguratieceremonie van de ‘vieux vignerons’ van Morey-Saint-Denis en Chambolle-Musigny, kondigde de Grand Maître van de Confrérie des Chevaliers du Tastevin, Jean-François Curie, de locatie aan voor de volgende Saint-Vincent Tournante. Veertig jaar na het organiseren van het evenement in 1984, zal het dorp Ladoix-Serrigny in de Côte de Beaune de eenentachtigste editie organiseren. Het organiserend comité staat te popelen en is al bezig met de voorbereidingen voor het volgende festival dat zal plaatsvinden op 25 en 26 januari 2025.

LADOIX AOC

Ladoix is een dorp in de Côte de Beaune, en meer specifiek, in het dorp Ladoix-Serrigny. De voornaamste druivensoorten zijn daar Chardonnay en Pinot Noir. Ladoix deelt het voorrecht met Aloxe-Corton en Pernand-Vergelesses om de thuisbasis te zijn van de prestigieuze Grand Crus Corton en Corton-Charlemagne. De wijngaarden profiteren van een gematigd klimaat met enige continentale invloed. De wijngaard, die honderd hectare beslaat, produceert prachtige witte wijnen bovenaan de helling, op een klei-kalkstenen bodem.

Verder naar beneden, op middelhoogte, zijn de rode wijnen vol en krachtig dankzij de kleikalkstenen bodem. De rode wijnen van onderaan de wijngaard zijn soepel en fruitig. De wijnstokken van Ladoix zijn naar het zuiden/zuidoosten gericht op een hoogte van 230 meter. De appellation bestaat uit elf Premier Cru-classificaties.

DE SAINT-VINCENT POSTER RETROSPECTIEF

Bezoekers kunnen een tentoonstelling van posters voor eerdere Saint Vincent Tournantes bekijken in het Château du Clos de Vougeot tot 31 maart 2024. De tentoonstelling gaat terug naar tweeënvijftig voorgaande festivals, van 1971 tot heden, aan de hand van de officiële posters die zijn ontworpen en gemaakt om dit belangrijke wijnbouwevenement te promoten.

De complete collectie originele posters is te zien in de Grote Cisterciënzer Kelder, en toegang is inbegrepen bij uw bezoek aan het Château du Clos de Vougeot.

Voor meer informatie: www.closdevougeot.fr/nl/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial