Risotto, wie kent het niet! De variaties zijn bijna ontelbaar. Er zijn verschillende rijst variëteiten welke je kunt gebruiken. De bekendste is misschien wel de Arborio rijst. Een grote korrel die tijdens de bereiding van de risotto tot wel vijf keer zijn gewicht in bouillon kan absorberen, zonder kapot te koken. Voor dit recept gebruikt ik ook de Arborio rijst.

Welke wijn past goed bij Tomatenrisotto met chorizo, spinazie en feta?

Gezien de zuren van de tomaten, het zout van de feta en de pittigheid van de chorizo zou ik wit overslaan. Een frisse rode wijn zowel voldoende zuren, voldoende fruit maar toch ook een bite past hier uitstekend bij. Denk aan een gelaagde Cru de Beaujolais of Nieuw Zeelandse Pinot Noir met pit. Of blijf je liever in Italiaanse sferen? Mijn keuze? Een Valpolicella Classico 2019 van Azienda Agricola Novaia.

Een mooie diep robijnrode kleur met zowel in de neus als in de mond aroma’s van kersen, rode bessen, klein pepertje, snuifje cacao, rijp fruit, strak mondgevoel, mooie zuurbalans en pittig zuurtje in de afdronk.

”Ciao e buon appetito!”

Ingrediënten

  • 2 uien
  • 2 tenen knoflook
  • 25 g ongezouten roomboter
  • 300 g Arborio risottorijst
  • 400 g tomatenblokjes in blik
  • 1 liter hete kippenbouillon
  • 150 g verse Chorizo
  • 600 g spinazie
  • 150 g feta

Bereiding

Snipper de uien en snijd de knoflook fijn. Verhit de boter in een pan met dikke bodem op middelhoog vuur. Voeg de ui toe en fruit 3 min. Voeg de knoflook toe en bak 1 min. mee. Voeg de risottorijst toe en bak al roerend 3 min. mee tot de korrels glazig zijn. Voeg de tomatenblokjes toe en roer tot het vocht bijna is opgenomen. Voeg telkens een scheut hete bouillon toe en blijf roeren tot deze is opgenomen. Herhaal dit tot de rijst gaar is. Dit duurt ca. 25 min.

Verwijder ondertussen het vel van de chorizo en snijd de worst in dunne plakjes. Verhit een hapjespan zonder olie of boter en bak de chorizo 5 min. op middelhoog vuur. Neem de chorizo met een schuimspaan uit de pan en laat uitlekker op keukenpapier. Laat het bakvet in de pan zitten, voeg de spinazie in delen toe en laat al roerend slinken.

Verkruimel de Feta. Neem de risotto van het vuur en roer 1⁄3 van de Feta erdoor. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Verdeel de risotto over diepe borden en verdeel de spinazie en chorizo erover.

Bestrooi met de rest van de Feta. Buon Appetito!

Bron: Albert Heijn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial