Al enige tijd ben ik bezig met ‘canned wine’ in goed Nederlands wijn in een blikje genaamd. Een ontwikkeling welke via de VS en het VK langzaam is doorgesijpeld naar het Europese vaste land. Als ambassadeur van dit product schreef ik de afgelopen maanden al meerdere artikelen en nam ik diverse interviews af met veel buitenlandse spelers in de wereld van het wijnblikje. Voor de International Canned Wine Competition in Californië ben ik Internationaal ambassadeur voor contacten met producenten en werf ik nieuwe sponsoren. Hierdoor heb ik contacten met de internationale spelers in deze markt. Van blikjes met rode Bordeaux en Cru de Beaujolais, tot aan sappige Zinfandel uit Californië, diverse frisse bubbels uit Italië, vol rood en verwikkeld wit uit Spanje en niet te vergeten de authentieke wijnen uit Portugal passeerde mijn proeftafel!

En nu is het eindelijk zo ver, een Nederlands merk, 2Wine, lanceert drie wijnen, ik sprak oprichter Wim Lochtenberg.

Leuk je te e-ontmoeten Wim, wat is je achtergrond in wijn?

Ik ben onder andere een biologische wijnboer op Mallorca en eigenaar van het Ecologische landgoed, Can Gelat Ecological Estate, en woon afwisselend in Nederland en Mallorca.

Dat klinkt erg intressant en afwisselend, wat doet een bio wijnmaker in de ‘canned wine’ markt?

De entree om ook met wijn in blik te starten is onder meer om de millennial een makkelijker entree te geven in wijn, met name op momenten dat er geen wijn in het formaat en medium beschikbaar is dat past en qua duurzaamheid verantwoord is. Blik heeft daarin vele voordelen (klik hier)

De naam 2Wine geeft duidelijk aan wat de inhoud van het blikje bevat en zegt wat je er mee wil. Als werkwoord, lekker wijnen met elkaar. Op momenten die het past. 2Gether, 2Celebrate, 2Party, 2Share en dus ook 2wine!

Een andere reden is, dat wij van mening zijn dat de merken die zich op de Europese markt begeven, onvoldoende kwaliteitsbeleving ten toon spreiden. De wijn is onvoldoende van kwaliteit en geeft het de consument mogelijk niet het juiste beeld van wat wijn in blik ook is. Ik zie in de USA serieuze producenten prima wijn ‘cannen’. Met kwaliteit bedoel ik niet zozeer complex. Wijn die je drinkt bij een kerstdiner of mijmerend voor een open haardvuur.

Maar wel wijn die zuiver is, de juiste aroma’s bevat, die in balans is met fruit en zuren. Gewoon lekker drinkbaar, voor het gekozen veelal ‘on the go moment’. En zowel vanuit het blikje als uit het glas lekker drinkt, net zoals je het zelf wil of uitkomt.

Helder en herkenbaar verhaal, de Internationale markt groeit enorm maar door en steeds meer merken komen met een divers aanbod aan wijnen in blik.

Hoe zie jij de toekomst voor dit segment voor je?

De toekomst van wijn in blik vraagt mogelijk geduld, vooral in een markt als de Nederlandse. We merken onbekendheid met het product wijn in blik. Vandaar de focus op millennials, die vanwege de hype van seltzers en speciaal bieren al meer aan het medium blik gewend zijn.

Ons design is daarop gebaseerd. Stijlvol. Een blikje om mee gezien te worden en zelfs een beetje van te houden. Een design passend in deze tijd, maar ook tijdloos! Een mooi tegenwicht tegen de (te) drukke of klassieke ontwerpen die gangbaar zijn om op te willen vallen, of te veel de klassieke wijnwereld willen nabootsen.

Hoe zou u uw wijn in een blikje omschrijven?

Dat laat ik liever aan jou over, gelet op je specialisme. Proef de wijnen zelf!

2Wine Brut

Deze mousserende frizzante’’ komt uit het Noordoosten van Italië uit de regio Veneto.  De bubbels is  fris en licht en blijft goed bewaard zowel in als uit het blikje. De wijn is een blend van Glera met Chardonnay en Verduzzo.

De Glera is de officiële druif voor de Prosecco wijn, de Chardonnay kennen we als globetrotter en in deze wijn zorgt de druif voor meer structuur en de laatste druif, de Verduzzo, verdient wat meer uitleg. Deze druif komt voornamelijk voor in de regio Friuli-Venezia Giulia, alwaar de druif vaak wordt ingedroogd om dessert wijnen te maken met complexe aroma’s als noten en honing. Dat is hier natuurlijk totaal niet aan de orde. Hier zorgt de Verduzzo voor bloemige aroma’s afgewisseld met verse citroenen, groene appeltjes en heeft de wijn een vrolijk karakter met een frisse afdronk. Een mooi gemaakte wijn voor op het terras of de boot of gewoon lekker in de tuin. Brut bruist immers altijd zeggen ze bij 2wine.

2wine rosé

Als het zomer is past daar ook een koud blikje rose wijn bij. Deze rosé is gemaakt van een blend van Merlot en Cabernet Sauvignon druiven en komt uit het gebied IGP Atlantique, net boven Bordeaux. De wijn is fruitig, stevig en heeft een kruidige bite met een klein zoetje in de afdronk.

2Wine Wit

Altijd prettig om een frisse Sauvignon Blanc te proeven uit een blikje. De druif gedijt het beste zonder al te veel invloed van zuurstof om zo fris mogelijk te blijven. Daarom is het een goede prestatie om dit goed in en vervolgens weer uit een blikje te krijgen. De druiven staan aangeplant in de Côtes de Duras, nabij Monbazillac in de wijnregio Sud Ouest.

Tijdens het proeven klonk er de volgende opmerking ‘’zo dat is nog eens een Sauvignon Blanc neus zeg’’ en dat is ook de kracht van de wijn. Op en top Sauvignon Blanc. Groene appels, citroenen, frisse zuren en een afdronk waar je wederom een lach op je gezicht van krijgt. Een perfecte borrel- en picknickwijn , ideaal voor in het park of gewoon lekker thuis in de tuin.

De wijnen zijn te koop bij Albert Heijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial