Veelzijdig, autentiek meer dan alleen Verdejo!

Enige tijd geleden had ik een goed gesprek met Andreea Irimia Export Manager Europa van Bodegas Grupo Yllera

Dit wijnhuis uit Rueda maakt meer dan alleen maar Verdejo, veel meer en ik mocht het een en ander proeven.

Voor de oorsprong van gaan we terug naar de jaren zeventig van de vorige eeuw. De familie Yllera stond aan de wieg van een beroemde pionierswijn (Cantosan), gemaakt van de, nu zo immens beroemde, Verdejo druif. Vanaf dat moment begon de wijnwereld rond het dorpje Rueda te floreren. We zijn dus aangeland in één van de uniekste wijngebieden van Spanje, Rueda dus!

Dit wijngebied ligt ten noordwesten van Madrid, in de luwte van de bergketen Sierra de Gredos. Met een omvang van bijna 13.000 ha. en een continentaal koel klimaat is dit gebied het walhalla voor de vlaggenschip druif, de Verdejo.

Binnen het wijnbedrijf wordt er naast Rueda gebruik gemaakt van andere wijngaarden in meerdere ‘’Denominación de Origen’’ zoals Ribera del Duero, Toro en Rioja. Men heeft 100ha in eigen bezig en maakt voor de overige productie van de kwaliteitswijnen gebruik van lange termijn contracten met andere wijnboeren (D.O. Rueda, 300 Ha in Toro, 150 Ha in Ribera del Duero and 80 Ha in Cigales). Om in dit gehele proces de kwalijk te waarborgen heeft men bij Yllera een eigen ‘technical department’ en een team welke zeer regelmatig de wijngaarden bezoek om de kwaliteit te controleren. Het wijnbedrijf is uitgerust met ‘state-of-the-art’ technologie. Denk aan temperatuur gecontroleerde tanks van 6 miljoen (!) liter, klimaat gestuurde ruimtes, laboratoria faciliteiten voor diverse tests op kwaliteit en geavanceerde ruimte met meer dan 5.000 vaten (Frans en Amerikaans eiken).

De verdejo druif is hier natuurlijk heer en meester, maar Rueda heeft zoveel meer te bieden.

Ik proefde voor Yllera de volgende wijnen;

Boada Rueda

De samenstelling van deze wijn is Verdejo, Sauvignon Blanc en Chardonnay. De inheemse frisheid wordt bijgestaan door internationale ‘grootheden’voor meer zuurbalans en fruitigheid.

Helder licht citroen van kleur met groene schitteringen. Citrus fruit afgewisseld met aroma’s van steenfruit en tikje tropisch. Citroen, beetje lemon, groene rinse appels, tikje perzik, stukje meloen in afwisseling met iets wat van witte bloemen. Het samenspel van de verschillende druiven is mooi proefbaar door de afwisseling van fris en rijp fruit. Een schitterende zuurbalans tussen de fluit aroma’s en de aanwezige zuren. De Verdejo zorgt uiteindelijk voor het ultieme evenwicht door middel van structuur en elegantie. De afdronk is fris, vol en houdt de energieke zuren goed in balans.

Cantosán Brut – mousserende wijn uit D.O. Rueda

Zelf was ik totaal niet bekend met het feit dat men in Rueda ook bubbels maken. Deze mousserende wijn is gemaakt van 100% Verdejo (hoe kan het ook anders) en via de ‘Traditionele Methode’, zoals ook in de Champagne steek toegepast. Na het handmatig oogsten en selecteren van de beste druiven, wordt alleen het ‘sap’ van de eerste persing gebruikt. Hiervoor gebruikt men een zogenaamde pneumatische pers, een op luchtdruk werkende pers, welke zeer nauwkeurig en zacht de druiven perst. Het fermentatieproces gebeurd in roestvrijstalen tanks op een gecontroleerde temperatuur van 17 ºC.

Cantosán Brut Espumosos - Bodegas Grupo Yllera

Na de fermentatie gaat de wijn op fles, maar niet zonder er een traditioneel een mengsel van gist en suiker aan toe te voegen, het alom bekende ‘dosage’(ook wel bekend als liqueur de tirage). Via een kroonkurk wordt de fles afgesloten en begint de flesrijping met de befaamde tweede gisting op fles, afsluitend volgt het dégorgement (het verwijderen van o.a. de vaste elementen van het gist). Het hele proces wordt beklonken toevoeging van Liqueur d’expédition en door een afsluiting met de kurk en de muilkorf bevestiging voor de druk ad 6 BAR, de muselet.

Helder in het glas met een stro gele kleur, fijne vonkelende parelende bubbels, lichte aroma’s van citrusfruit zoals citroenen en limoenen, tikje appelig (voornamelijk groen) met het hele berg aan afwisselende hints van toast, vettig mondgevoel, iets wat notige smaak als walnoten en amandelen. Duidelijk een complexe wijn met schitterende gelaagdheid en balans tussen fruit en zuren, de finale is lang en elegant. Een bewijs dat mousserende wijn uit dit deel van Spanje, prima op kan tegen de Cava wijnen.

Yllera 5.5 Verdejo Frizzante – Millennials here we go!

Dit is een bijzonder stukje vakwerk en een geweldige wijn voor de ‘’New Age wine drinkers’’ !

Echt een wijn gemaakt om te genieten zonder de calorieën uit ‘traditionele’ wijnen, een gelegenheid drank bij uitstek voor in het park, op de boot of lekker op het terras met vrienden.

Hoe wordt het gemaakt? Door ’s nachts te oogsten blijven de druiven uiterst vers en sappig. Het persen gebeurd zeer nauwkeurig. Voor de fermentatie past men nog een methode toe om extra geur- en smaakstoffen vrij te laten komen uit de schil, genaamd ‘maceration pellicular’. Daarna volgt de fermentatie, welke gebeurd onder strikte controle op zeer lage temperatuur van slechts 3 ºC (!!) tot de wijn een alcoholpercentage bereikt heeft van slechts 5,5%. De wijn blijft vervolgens nog een tijd op staal en wordt koud gestabiliseerd, daarna gaat het de fles in.

Yllera 5.5 Verdejo Frizzante Sparkling White Wine At The Best Price Buy  Cheap And With Discount

De wijn zit in een gematteerde fles, de wijn oogt net zo geel als limoncello! Zuiver, fris en geurt naar groene appels en tropisch fruit. In de smaak nogmaals de groene appels, maar ook ananas en frisse citroenen. De fruitigheid is goed in balans met de aanwezige zuren, wat de wijn de gewenste frisheid geeft.

De lichte, aangename, bubbel wordt veroorzaakt door de gedeeltelijke fermentatie.

Leuke wijn voor toekomst en ook fijn dat er slechts 5,5% alcohol in zit, kan je nog eens een verfrissend glaasje extra nemen zonder kop zorgen!

Yllera Vendimia Seleccionada

Yllera Vendimia Seleccionada 2015

Bijzonder te vermelden is dat deze wijn opgevoed wordt in eiken vaten van meer dan 40 jaar oud voor een periode van 24 maanden.

Gemiddeld robijn rood, gul, rijk, rond, elegant, complex rijp donker fruit, kruidig, bosbes, braam, klein dropje, rijpe zwarte bosvruchten, een vleugje vanille, mooie rijpe tannine met lange finale.

Pepe Yllera – Ribera del Duero

Pepe Yllera D.O. Ribera del Duero - Bodegas Grupo Yllera

Ter afsluting proefde ik een wijn van dit wijnbedrijf uit een andere steek dan Rueda, namelijk Ribera del Duero.

Dit bijzondere wijngebied ligt omringd door een ring van bergen, waardoor de invloeden van de Golf van Biskaje geen invloed hebben op de druiven. Het gebied kent dan ook korte, hete, droge zomers en ongelooflijk koude winters. De wijngaarden liggen op ruim 850 meter, het hoogste van de Spaanse Hoogvlakte. Deze omstandigheden zorgen voor schitterde wijnen met mooie frisse zuren en het behoud van fruitsmaken.

100% Tempranillo afkomstig van de D.O. Ribera del Duero, met wijnstokken tussen de dertig en veertig jaar oud. Na een rijping van zes maanden op eiken gaat de wijn nog eens voor minsten 6 maanden op fles voor ideale rijping.

Gemiddeld robijn rood, rijk aan donker fruit zoals bosbes en braam. Het woord wat bij deze wijn direct opkomt is, ZWOEL! Tikje laurierblad, zwarte bosvruchten, subtiel stukje vanille stokje en mooie zachte tannine in de lange afronk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial