Chili staat op de eerste plaats als het gaat om export van wijnen uit Zuid Amerika en wereldwijd alleen overtroffen door Frankrijk, Spanje en ItaliÍ, met veelzijdige wijnen van druiven als Cabernet Sauvignon, en de vlaggenschip druif Carmenère! Een Chileense wijn is altijd goed tegen een fantastische prijs/kwaliteit verhouding maar er is meer!

Chili beschikt over een groeiend aantal ‘boutique’ wijnen en wijnen van een ‘premium’ en ‘high premium’ wijnen. Veel nieuwe ‘onbekende’ gebieden in Chili produceren elegante, authentieke wijnen welke verrassend inzetbaar zijn voor diverse momenten.

Voor ProChile NL heb ik diverse Chileense wijnen van het wijnhuis Montes geproefd. Hieronder tref je een samenvatting aan van mijn proeverij.

𝙈𝙤𝙣𝙩𝙚𝙨, 𝙚𝙚𝙣 𝙥𝙞𝙤𝙣𝙞𝙚𝙧 𝙞𝙣 𝘾𝙝𝙞𝙡𝙚!
Het verhaal van Aurelio Montes start in 1987 met als gedachten een wijnbedrijf vorm te geven welke de volledige potentie van Chili als wijnland moest benutten en de hoogst mogelijke kwaliteit wijn te produceren. Anno 2021 is Montes uitgegroeid tot een van de absolute topproducenten in Chili.

𝗩𝗲𝗿𝘀𝗰𝗵𝗶𝗹𝗹𝗲𝗻𝗱𝗲 𝗴𝗲𝗯𝗶𝗲𝗱𝗲𝗻, 𝘃𝗲𝗿𝘀𝗰𝗵𝗶𝗹𝗹𝗲𝗻𝗱𝗲 𝗱𝗿𝘂𝗶𝘃𝗲𝗻
Montes heeft wijngaarden in verschillende gebieden in Chili zoals Colchagua Valley, Apalta Valley, Aconcagua Coast, Zapallar en Leyda Valley. Naast de bekende internationale druiven als Cabernet Sauvignon, Merlot, Malbec, Syrah, Pinot Noir, Sauvignon Blanc en Chardonnay maakt men ook wijnen van de vlaggenschip druif uit Chili, de Carmenére! Naast deze stille wijnen zitten er ook een aantal mousserende en zogenaamde ‘late harvest’ (Gewurztraminer) wijnen in het assortiment.
Mede door deze afwisseling in wijnsoorten voert Montes verschillende wijn labels in verschillende marktsegmenten en kwaliteiten, waardoor de wijnen voor iedere gelegenheid passend zijn.

Een bijzonderheid is dat de wijnmakerij is ingericht volgens de principes van de Aziatische filosofie Feng Shui, waarbij alles draait om het feit dat geluk wordt beĂŻnvloed door je omgeving.

In de top 100 ‘World’s best vineyards’ krijgt Montes een geweldige notering op nummer 5 en is daarmee de nummer 1 van Chili. Mede door de buitengewone en permanente kwaliteit van de wijnen en tegelijkertijd hoe men de aandacht van de hele wereld terugbrengt op de wijnen die Chili kan produceren.

𝗣𝗿𝗲𝗺𝗶𝘂𝗺 𝗵𝗼𝘂𝘁 𝗴𝗲𝗹𝗮𝗮𝗴𝗱𝗲 𝗖𝗵𝗮𝗿𝗱𝗼𝗻𝗻𝗮𝘆, 𝘃𝗲𝗿𝗳𝗶𝗷𝗻𝗱, 𝘀𝘂𝗯𝘁𝗶𝗲𝗹

De Alpha range is de premium wijn van het wijnhuis en de Chardonnay druiven groeien in de wijnregio van Casablanca. Dit relatief ‘pas ontdekte’ gebied (1989) is uitermate geschikt voor het verbouwen van ‘cold climate’ druiven zoals de Chardonnay. Het gebied ligt 23 km vanaf de oceaan en er is relatief veel bewolking, wat voor minder warmte zorgt.

De wijn kleur mooi geel in het glas en de neus geurt volop naar tropisch fruit. In de smaakt is de wijn consistent met de neus, volop tropische tonen van ananas, meloen en zelf wat banaan. Het koele kust klimaat zorgt voor verfijnde tonen van frisse grapefruit en een verfijnde nuances van abrikoos en perzik. Zeer subtiele wijn met veel smaak. De wijn is genereus en gul met een vol karakter waarin de opvoeding op Frans eiken geweldig fijntjes naar voren komt. Geen overdreven houterige Chardonnay, slechts 35% van de wijn heeft een jaar op Frans eiken gelegen.

De wijn heeft goed gestructureerde zuren en de afdronk blijft lang hangen en is uitnodigend voor een tweede slok!

𝙑𝙚𝙚𝙡 𝘾𝙖𝙧𝙢𝙚𝙣è𝙧𝙚 𝙢𝙚𝙩 𝙚𝙚𝙣 𝙨𝙘𝙝𝙚𝙪𝙩𝙟𝙚 ‘𝙆𝙞𝙣𝙜’ 𝘾𝙖𝙗!

De Alpha range is de premium wijn van het wijnhuis en de druiven van deze wijn groeien in de Colchagua Valley. De milde blootstelling aan de zon van de wijnstokken, wat bijdraagt aan een langzame, maar meer volledige rijping van de druiven is kenmerkend voor dit gebied, nog geen twee uur rijden vanaf de hoofdstad Santiago.

De wijn is voor 90% gemaakt van de vlaggenschip druif van Chili, de Carmenère met een subtiele toevoeging van 10% Cabernet Sauvignon.

De wijn heeft kernmerken van subtiel eiken. Dit aroma’s is afkomstig van een keuze van de wijnmaker. Deze heeft ervoor gekozen om 55% van de wijn voor 12 maanden te laten lageren in Franse vaten, zowel nieuwe als gebruikte. De wijn geurt naar rijp zwart en rood fruit. In de smaak zijn er kersen, bramen en zwarte bessen waarneembaar. Naast deze fruit aroma’s heeft de wijn mooie tonen van vijg en gedroogde pruimen.

Ook herken ik de kruidige accenten van zwarte peper en een tikje tabak en leer. Een volle body en stevig mondgevoel waarbij in de afdronk de wijn naar een mooie reep pure chocolade smaakt. Een sensationele wijn met balans, structuur tussen zuren, het fruit en de tannine. Een zwoele wijn met een eigenzinnig karakter en een lange afdronk. Deze wijn heeft zonder twijfel een geweldig bewaar potentieel.

𝗠𝗲𝗻𝗴𝗲𝗻 𝘃𝗼𝗼𝗿 𝗽𝗿𝗼𝗳𝗲𝘀𝘀𝗶𝗼𝗻𝗮𝗹𝘀!
Deze wijn is een mooi hoogstandje van de ‘blending’ kunsten van het wijnhuis Montes en de druiven zijn afkomstig uit Colchagua Valley. Voor deze wijn heeft men vier druiven met uiterste precisie met elkaar gemengd. De tanninevolle en typische donker rijpt fruit gevende Cabernet Sauvignon vertegenwoordigd 35% van de blend. De Syrah druif, welke in Chile vooral verfijnde aroma’s als leer & zoete kruiden geeft, vertegenwoordigd 30% van de blend. De nationale druif van Chili, de Carmenère (25%) geeft rondheid, tikje koffie zelfs en maakt de tannine zachter in de blend, tenslotte geeft de, van oorsprong Spaanse, Tempranillo (10%) de nodige frisheid en zorgt het voor een sappig karakter.

Het blenden van deze verschillende druiven zorgt voor een wijn ‘in optima forma’. De neus geurt vanaf het begin intens en zit vol vers en fris fruit. Kersen, bosbes en bramen maar ook rode pruimen, alles komt zowel in de neus als de mond terug. Deze wijn is vol op het fruit gemaakt, maar heeft subtiele laagjes van fijne smaken wat de wijn karakter geeft. De zwoele en toch frisse aroma’s van fruit worden begeleid door een uitdagend spectrum van andere aroma’s. Denk aan vijgen, kruidnagel, zoethout en een vleugje karamel (doet denken aan het overheerlijke ‘dulce de leche’) en een combinatie van licht gebrand hout en vanille. Deze laatste twee smaakkenmerken van 12 maanden rijping op Franse eiken vaten, waarop slechts 50% van de wijn is gelagerd. De zuurbalans en de tannine vormen samen de het aanwezige fruit de kern van de wijn met een finale welke zacht is en mooi blijft hangen.

𝘕𝘰𝘨 𝘮𝘦𝘦𝘳 𝘨𝘦𝘯𝘪𝘦𝘵𝘦𝘯 𝘷𝘢𝘯 𝘥𝘦𝘻𝘦 𝘸𝘪𝘫𝘯? 𝘋𝘦𝘤𝘢𝘯𝘵𝘦𝘦𝘳 𝘥𝘦 𝘸𝘪𝘫𝘯 𝘥𝘢𝘯 30 𝘮𝘪𝘯𝘶𝘵𝘦𝘯 𝘷𝘰𝘰𝘳 𝘨𝘦𝘣𝘳𝘶𝘪𝘬! 𝘊𝘩𝘦𝘦𝘳𝘴!

𝐅𝐫𝐢𝐬𝐬𝐞 𝐳𝐮𝐫𝐞𝐧 𝐞𝐧 𝐭𝐫𝐨𝐩𝐢𝐬𝐜𝐡𝐞 𝐭𝐨𝐧𝐞𝐧, 𝐝𝐞𝐳𝐞 𝐒𝐚𝐮𝐯𝐢𝐠𝐧𝐨𝐧 𝐁𝐥𝐚𝐧𝐜 𝐮𝐢𝐭 𝐂𝐡𝐢𝐥𝐢 𝐡𝐞𝐞𝐟𝐭 𝐡𝐞𝐭 𝐚𝐥𝐥𝐞𝐦𝐚𝐚𝐥!

Deze Sauvignon Blanc is zonder enige twijfel de gulden middenweg tussen een energieke terraswijn en een gastronomische eetwijn. Waar deze druif in koele klimaten soms enorm overkomt als een zure krachtpatser, kan het in de warme gebieden vaak een bom van tropisch fruit zijn met matige zuren.

In het wijngebied Leyda Valley, slechts 12 km ten oosten van de havenstad San Antonio, is de invloed van de koude zeebries en ochtendmist aanzienlijk. Deze 2 factoren matigen de temperatuur, waardoor het aanzienlijk koeler is dan de breedtegraad doet vermoeden. Deze koelte wordt aangevuld met zonneschijn tijdens het lange groeiseizoen, waardoor druiven volledig kunnen rijpen en complexiteit kunnen ontwikkelen en de zuurgraad behouden blijft. Het gebied is het klassieke voorbeeld waar de effecten van de koude Antarticaanse Humboldt stroom vanaf optimaal worden benut. De bodem bestaat uit klei en graniet met een uitstekende drainage, waardoor de druivenstokken nooit natte voeten hebben.

De wijn begint in de neus met frisse tonen van citrusfruit en gaat daarna over in tropisch fruit. In de smaak komt het frisse citrusfruit van grapfruit overduidelijk naar voren met een zuivere zuurgraad van hoog niveau. In deze wijn valt er genoeg te ontdekken zoals aroma’s van witte bloemen, passiefruit en ananas.

De smaakintensiteit is hoog en de gelaagdheid van diverse aroma’s geven de wijn meer niveau dan een buitengewone terras wijn. Knisperende smaken gecombineerd met sappige fruittonen zorgen ervoor dat deze wijn veelzijdig inzetbaar voor verschillende gastronomische gelegenheden en gerechten. Afsluitend volgt er een energieke finale met een aanhoudende signatuur.

Mijn conclusie? Authentieke wijnen met een doordrongen Chileens karakter met een brede toepasbaarheid en inzetbaarheid en ruimte voor nieuwe ontdekkingen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial