Waar het allemaal begon; Umbrië!

Waar ligt Umbrië? Dit relatief onbekende wijngebied grenst aan Toscane en de Marken. Tevens ligt het naast de imposante bergketen genaamd de Apennijnen.

Een artikel in ‘interview style’ met wijnmaker Nicola Chiucchiurlotto.

Kun je ons wat meer vertellen over de oorsprong en de huidige gang van zaken van het bedrijf?

Mijn baanbrekende experimenten begonnen in 2008, maar het wijnbedrijf is opgericht in 2003. Ik maak pure wijn om alle intrinsieke kwaliteiten van de druivencultivar te onthullen en om het bewustzijn te vergroten van de complexiteit van het gebied dat het gastvrijheid biedt en vervolgens samenvloeit tot één.

Over hoeveel wijngaarden hebben we het?

60 hectare die op drie verschillende beboste heuvels op de grens tussen Umbrië en Toscane liggen: hiervan zijn 11 hectare wijngaarden, 5 olijfgaarden; er zijn kleine bosgebieden en de rest is bouwland.

Welke druiven staan op deze wijngaarden aangeplant en hoe oud zijn deze struiken ongeveer?

De belangrijkste rode druiven die hier worden verbouwd zijn Gamay del Trasimeno, Sangiovese, Montepulciano en Syrah, terwijl de witte Trebbiano Spoletino en Grechetto zijn. De gemiddelde leeftijd is ongeveer 20 jaar, waarbij de wijngaarden tussen 280 en 350 meter boven zeeniveau liggen.

Wat kun je ons nog meer vertellen over hoe je werkt en wat je visie is voor de toekomst?

Mijn wijnen respecteren het grondgebied, de tijd en de traditie van de plaats waar ze zijn ontwikkeld. Uniciteit is geen eigenschap die je besluit te bereiken en die je probeert te overwinnen. Integendeel, het is het natuurlijke resultaat van constant werk en bewustzijn, gericht op het behouden van wat je al bezit.

Ik ben trots en moedig, loyaal en koppig. En misschien een dromer, want ik geloof in de synergie tussen mens en natuur, en ik heb een visie van collectieve, wederzijdse hulp, van wederzijdse uitwisseling en gemeenschappelijk engagement op het werk. Ik geloof in een gastvrije wereld waarin ik kan leven met het gezin, mijn vrouw – met wie ik de geneugten en ontberingen van deze baan deel – en waar ik wil dat mijn kinderen opgroeien.

De natuur zet de eerste stap. Dan is het aan ons om het kostbare ding te ontwikkelen dat het heeft kunnen beschermen.

Mijn wijnen zijn echt: ze vertellen een verhaal van liefde en toewijding aan het dagelijkse werk.

Il Reminore (UMBRIA Indicazione Geografica Protetta)

De druiven (Trebbiano Spoletino) worden handmatig geoogst en gedurende 36 tot 48 uur op de schillen gelaten voor meer concentratie en kleur. Daarna volgt een zachte persing en een koude klaring, alwaar de fermentatie bij een gecontroleerde temperatuur van 16°C plaatsvind. Tenslotte blijft de wijn voor 6 maanden in roestvrijstalen tanks op fijne lies en daarna nog eens 6 maanden op fles rijpen. Schitterende gouden kleur met een lichte mandarijn neus. In de kern van smaak proeven we appels, peren en tikje lemon curd. De wijn is droog en heeft een mineraal karakter.

La Bisbetica Rosé (UMBRIA Indicazione Geografica Protetta)

Deze rosé is gemaakt van de lokale Gamay del Trasimeno druif, welke in de rest van de wijnwereld beter bekend is als Grenache.

Ook hier een handmatige oogst van dedruiven met wederom een koude maceratie gedurende 6 tot 8 uur, waarna het zelfde proces wordt gevolgd als bij de Il Reminore. Daarna rijpt de wijn voor 4 maanden in roestvrijstalen en cementtanks op de fijne lies en aansluitend nog 3 maanden op fles.

Bloemige neus met in de smaak verse frambozen, tikje rode grapefruit en veel klein rood fruit. Evenwichtige zuren. De wijn is sappig en fris.

Opra (TRASIMENO Denominazione di Origine Controllata)

Wederom een wijn gemaakt van de lokale Gamay del Trasimeno druif. De lokale Grenache druiven worden handmatig geoogst en ondergaan een bijzondere methode. De zogenaamde “Governo all’uso toscano”-techniek. In de kern gaat het hier om spontane fermentatie zonder dat er gebruik wordt gemaakt van toegevoegde gisten, alles door maceratie op de schil die verandert naargelang het seizoen vordert. Om de fruitigheid te bewaren gaat de wijn voor 10 maanden in cementtanks en aansluitend nog eens 3 maanden op fles.

Robijn rood met een lichte intensiteit, bosbessen, zwarte kersen en pruimen gecombineerd met relatief hoge zuren zogen voor een frissen en toegankelijke wijn met in de afdronk de nodige aangename kruidigheid, waarbij de tannine rond en fijn aanvoelen! 

Futura Vino Spumante di Qualità Brut Nature (Ancestral Method)

Een bijzondere mousserende wijn, een PET-NAT.

Na het oogsten vindt er een directe persing plaats van de trossen, bij de fermentatie geen toevoeging van suikers en gisten voor de hergisting maar een eeuwen oud proces. Wanneer men in oktober de Trebbiano Spoletino oogst om de andere wijn genaamd ‘Il Reminore’ van te maken, bevriest men een klein deel van die most voor 2/3 maanden. In de lente, terwijl de temperatuur wordt verzacht, herstart de gisting op een natuurlijke manier, waardoor de bubbels in de wijn komen, de PET-NAT is geboren!

De wijn biedt een typische PET-NAT verwachting, de mix van fruitigheid en romigheid. Appel en peer beide fris maar toch ook romig van structuur. De bubbels zijn enthousiast en in balans en het PET-NAT karakter met de gisten is fijntjes aanwezig. In de smaak wordt het aanwezig citrus fruit afgewisseld met een klein pecannootje, subtiel!

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial