Vanuit mijn wijn activiteiten en mijn overtuiging dat ‘kwaliteits’ wijn in blik echt serieus onderdeel moet zíjn van het Nederlandse wijnlandschap (zoals in de VS en het VK) ben ik al jaren dé ambassadeur van deze duurzame verpakking in combinatie met kwaliteitswijn.

Ondanks wat blikjes in het laag segment bij de plaatselijke supermarkt en een enkeling in het hogere segment, lijkt het besef van een omdraai in behoefte van ‘de nieuwe wijn drinker’ niet te willen landen.

Uiteraard geen ‘bewaar wijn’ in een blikje, maar liggen momenteel de Nederlandse wijnwinkels vol met flessen bewaarwijn? Precies, conservatieve houding en over romantiseren is wat de toon zet in ons kleine landje.

Twee soorten stromingen in de wereld van blikjes wijn

Er zijn ondernemers welke een ‘merk’ oprichten en dan de wijn ‘sourcing’ vanuit bestaande wijnbedrijven doen. Ook zijn er wijnbedrijven welke het blikje als verpakking zien en de wijn welke jarenlang in flessen is verkocht nu ook beschikbaar stellen in een blikje.

Een schitterend voorbeeld van een Zuid Afrikaans wijnbedrijf in kwaliteitswijnen genaamd Vondeling; welke het blikje als alternatieve verpakking ziet. Deze wijnen zijn ook ‘gewoon’ in fles verkrijgbaar met als afzetmarkt vooralsnog de UK en Zuid Afrika.

Vondeling wijnen – het verhaal

Midden in de Voor-Paardeberg; een Westkaapse wijnregio op ongeveer 45 minuten rijden van Kaapstad liggen de wijngaarden, welke lopen van de zuidelijke hellingen van de Paardeberg. De ontbonden granietbodem, samen met de gebruikelijke Zuidwestelijke wind in de middag, geven de wijnen een levendigheid in een anders zo warm klimaatgebied.

Als basis heeft Vondeling een historische Kaaps-Hollandse hoeve, een prachtig ingerichte proefruimte en de St Clement’s Chapel; een gewijde kerk en trouwlocatie.

Er zijn adembenemende uitzichten op bergen en wijngaarden in elke richting. Een tip van de wijnmaker over het landshap? Bekijk alles eens vanaf de hoogste top van de Paardeberg, waar je een van de originele signaalkanonnen van de Kaap vindt, die ooit werd gebruikt om boeren te laten weten dat er een schip was aangekomen in de haven van de Tafelbaai in Kaapstad .

De wijnen in blik

  • Wit van Sauvignon Blanc
  • Rosé van Merlot en Pinotage
  • Rood van Cabernet Sauvignon en Merlot

Zoals met iedere wijn uit een blikje, is het verstandig om na het openen de wijn even wat licht te geven. De blikjes worden immers luchtdicht gemaakt en het open ”schieten” van het blikje kan bij een directe slok wel eens vreemd overkomen.

Sauvignon Blanc

Deze 100% Sauvignon Blanc is verfrissend met prima zuren en knisperend fruit als citroenen, groene appels, een klein zwoel peertje. Wat opvalt is vooral een uitstekende ‘rinse’ frisheid, aansprekend en dorstlessend. Een uitbundige Sauvignon Blanc is het niet, geen New Zealand exemplaar maar wel een wijn met flink wat kruisbes aroma’s en een zuur randje, prettig en plezierig in de afdronk, uitnodigend voor een volgende slok.

Merlot en Pinotage – rosé

Een mooie blend van de klassieke Merlot en de van oorsprong gekruiste druif Pinotage (kruising van Pinot Noir x Cinsault). De neus is eerst wat gesloten maar na wat ‘walsen’ van het glas – nee niet het blikje – komen de geuren goed los. Jam achtige tonen van bosfruit en rode pruimen gecombineerd met de frisse zuren van aalbes en een bak vol klein rood fruit zoals aardbeien, frambozen en gulle kersen. De wijn blijft fris en zit vol vrolijkheid, iets wat voller van smaak door de blend van druiven in vergelijking met een Provence rosé, maar zonder ongemak, tikje meer body. Als ik naar het strand zou gaan komende zomer, dan zou ik het wel weten! Deze wijn gaat mee in de koelbox!

Cabernet Sauvignon en Merlot – rode wijn

Als canned wine expert kan ik wel zeggen dat rode wijnen zwaar in de minderheid zijn in de wereld van de blikjes wijn. Soms zitten de tannine en het ontbreken van lucht toevoer via een kurk de potentie van rode wijnen in een blikje in de weg. Dan moet je het als wijnmaker natuurlijk niet doen, de verpakking moet de wijn dienen en niet andersom.
Dus er is behoefte aan lekkere, frisse maar zeker ook volle rode wijn in een blikje en deze klassieke Bordeaux achtige blend is hier een goed voorbeeld van!

Indrukwekkende paarse kleur met in de neus een mix van donker fruit. Uit het blikje en later mijn proefglas komen tonen voorbij als bramen, bosbes en zwarte kers. Ook in de mond komen deze smaken terug en worden afgewisseld met aroma’s van pruimen en een zoete kruidigheid als kaneel en zelf een tikje koffie. De Merlot doet haar werk goed en zorgt voor een versoepeling van de stroeve looizuren van de Cabernet Sauvignon. Mooi zacht en toegankelijk, evenals de aansprekende balans tussen de aanwezige zuren en het frisse fruit. Een prima wijn voor bij het diner, vol mooie vlees gerechten en voor wie slecht 2 glazen wil nuttigen natuurlijk want anders zou ik een fles pakken! Momenten zijn cruciaal voor de keuze van een verpakking!

Laten we hopen dat dit voorbeeld door andere gezien wordt en vooral overgenomen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial