Afgelopen zomer was ik met mijn gezin op vakantie in Toscane. Ons verblijf lag in de buurt van het sprookjesachtige vestingstadje Volterra.

Het landgoed Monterosola ligt op een heuvel met uitzicht op de middeleeuwse stad Volterra en combineert traditionele wijnbereidingstechnieken met ultramoderne technologie. Met 25 hectare wijngaarden die zowel witte als rode wijnen produceren, heeft het landgoed ook olijfgaarden, bossen, tuinen, meren en weiden.

Mastio 2020

Deze 100% Sangiovese komt uit het gebied rondom Volterra en is aangeplant op 430 meter boven zeeniveau, wat zorgt voor wisselende temperaturen. De wijn kleurt robijnrood in het glas met in de neus geuren van rijp fruit en iets van noten en lichte kruidigheid. In de smaak is er rode kers, rijpe aardbeien, tikje kaneel en bramen. De zuren en fruitbalans is in orde evenals de intensiteit en de combinatie van de zachte tannines en een lange afdronk.

Cassero 2020

Deze 100% Vermentino is bijzonder, de druif komt in vele gedaantes en ook in deze, niet zo typisch. Mooi van structuur, zuurbalans en aromaยดs. Denk aan witte bloemen, grapefruit, peer, perzik en een wederom de aangename mineraliteit uit de regio!

Prima Passo 2019

In deze wijn vinden we drei druiven. Deze mooie volle wijn is gemaakt van Grechetto, Manzoni & Viognier. De laatste is bekend vanuit de Rhone vallei en de eerste zou je herkennen als een Italiaanse druif met Griekse oorsprong welke ook voor de zoete Vin Santo gebruikt wordt. ๐™„๐™ฃ๐™˜๐™ง๐™ค๐™˜๐™ž๐™ค ๐™ˆ๐™–๐™ฃ๐™ฏ๐™ค๐™ฃ๐™ž Ik wil even stil staan bij de Manzoni of eigenlijk Incrocio Manzoni. Het betreft een zuivere kruising van Riesling en Pinot Blanc, welke mooie wijnen voortbrengt met mooie zuren en fris fruit. De wijn heeft verse citroenen, tikje limoen een tikje romigheid en ook een klein bittertje, een mooi en elegant mineraal karakter! Door de samenstelling van de druiven in de wijn is de wijn gastronomisch te noemen, maar misstaat niet op een feestje vol ‘iets frisse wijnvrienden’.

Alle drie de wijnen worden geprezen door de Britse Master of Wine Jancis Robinson en het toonaangevende wijnmagazine Decanter en dat publiek is niet zomaar enthousiast!

Ben je nog eens in de buurt van Volterra? Dan zou ik het wel weten. Santรฉ en tot de volgende!

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial