Op het moment van proeven ben ik spreekwoordelijk beland in het midden van Italië tussen de Apennijnen en de Adriatische zee.

Achterop de trekker tijdens de oogst!

La Marche of De Marken is de geboorteregio van motorcoureur Valentino Rossi en grenst in het noorden aan Emilia-Romagna en de republiek San Marino, in het westen aan Toscane en Umbrië, in het zuidwesten aan Lazio en in het zuiden aan de Abruzzen. De liefkozende bijnaam van Le Marche is ”Het nieuwe Toscane”. Niet geheel toevallig zal ik komende zomer doorbrengen in deze schitterende regio!

Het wijnhuis;  Il Conte Villa Prandone

De oorsprong van het wijnhuis heeft diepe wortels, tussen de geschiedenis, kunst en wijnbouw van de regio Marche. Gelegen in het centrum van 40 hectare wijngaarden, in Monteprandone in Contrada Colle Navicchio (250 meter boven zeeniveau), een prachtige heuvel op het zuiden, met de wind en geuren van de Adriatische Zee in het oosten (7 km), en de gunstige klimaat naar het westen. dei Monti Sibillini (30 km) Vooral bekend om de productie van karakteristieke wijnen van het gebied waarin het staat, onderscheidt het zich door de constante, extreme zoektocht naar absolute kwaliteit.

De familie en ´the crew´

Geboren naast de wijngaarden van hun familie, de broers De Angelis (Walter, Emmanuel, Samuel en Marina) van de derde generatie, groeiden op met een liefde voor het platteland en een constante passie voor hun werk, wijdden hun leven aan voortdurende verbetering, in navolging van in de voetsporen van de oprichters Il Papa Marino en opa Amilcare die samen het bedrijf in de jaren 60 oprichtten.

IX Prandone 2019

👁️In het glas is de intensiteit van de wijn diep, dat wil zeggen er valt niet doorheen te kijken. De robijnrode kleur heeft in de randen wat bruins, waardoor we spreken van granaatrood in kleur.

👃Vanuit het glas stijgen zonder enige beweging van het glas al volop geuren op van donker fruit en iets floraals. De geuren worden nog intenser wanneer je de wijn goed ronddraait in het glas, fantastisch!

👄Vanuit de smaak wordt een leger aan aroma’s geformeerd! Bramen, aalbessen, rijpe kersen, bosbes maar ook bloemige tonen als acacia. Rijpe pruimen en een tikje zoethout worden afgewisseld met wat nootmuskaat. Een sublieme wijn, waarvan de wijnmaker zegt dat de wijn per flesrijping het hoogtepunt bereikt na 20-25 jaar na het oogstjaar. Inslaan dus en om de 5 jaar een flesje openmaken dus!

ʜᴏᴇ ᴡᴏʀᴅᴛ ᴅᴇ ᴡɪᴊɴ ɢᴇᴍᴀᴀᴋᴛ? 💡Zachte methode geperst & kort vergist(temp-gecontroleerde betonnen gistingstanks 💡 Korte houtopvoeding en rijping op; ➡️eikenhouten vaten; ➡️betonnen tanks; ➡️amfora kruiken met een totale duur van 30 maanden. 🍾Voordat de wijn de markt op gaat blijft het nog 12 maanden in de fles voor extra rijping. Deze wijn is 100% Merlot.

Lu Kont 2019

👁️ Ook deze wijn heeft een zeer diepe kleur van robijnrood, afkomstig van de nog jonge oogstjaar 2019. 👃Intense neus met donker fruit als braam en bosbes en iets wat zoetigs, lijkt op laurierdrop.

👄 In het smakenpalet is een hoop te ontdekken. Rood fruit, zwart fruit, specerijen, tonen van gisten en houtrijping. Een duidelijke wijn waarbij het woord ‘meerlagig’ buitengewoon goed van toepassing is. Een ware tsunami aan aroma’s dansen over je tong. ➡️ Rode bes, braam, rijpe kers, kaneel, brooddeeg, kruidnagel, tikje vanille, dropjes en koffie zijn slechts enkele van de fantastische aroma’s die we kunnen benoemen in deze wijn. De zuren zijn in evenwicht en de tannines nog wat scherp maar niet storend. Ook van deze wijn geeft de wijnmaker aan dat de top zit op 20 jaar na het oogstjaar……doosje aanschaffen en wachten is het advies!

ʜᴏᴇ ᴡᴏʀᴅᴛ ᴅᴇ ᴡɪᴊɴ ɢᴇᴍᴀᴀᴋᴛ? 💡Wat opvalt is dat bij deze wijn vrijwel alles handmatig gebeurd. Het plukken van de druiven, het perzen en fermenteren van het druivensap. Na de vergisting wordt de wijn 12 maanden opgevoed op houten vaten om vervolgens nog eens 12 maanden in betonnen eieren te huizen met als finale rijping nog minstens 6 maanden op fles. Deze wijn is gemaakt van 100% Montepulciano druiven.

Marinus 2020

Deze wijn is gemaakt van Montepulciano & Sangiovese

👁️ Een robijnrode kleur met een diepe intensiteit

👃Mooi bosfruit vanuit de neus, heerlijk!

👄 Zwarte bessen, aalbessen, kersen en een laurierblaadje. Alles vers en jong en niet gerijpt. Ook een zoetje van vanille met toegankelijke tannines en een frisse afdronk.

ʜᴏᴇ ᴡᴏʀᴅᴛ ᴅᴇ ᴡɪᴊɴ ɢᴇᴍᴀᴀᴋᴛ? 💡 Deze wijn heeft 12 maanden gerijpt in eiken vaten.

Een kijkje in de kelders van Il Conte Villa Prandone

Navicchio 2022

Een wijn gemaakt van 100% Pecorino.

🐑Schapen! Ja de naam Pecorino is zowel bekend van de kazen als van deze witte druif. Haar dunne schil maakt de Pecorino erg gevoelig voor klimaatschommelingen en ziekte

👁️ Deze witte wijn is helder en heeft een licht gouden intensiteit als het om de kleur gaat.

👃Citroenen, vers fruit en toch ook ets kruidigs en een handje vol gele snoepjes

👄 Verse citroen zowel sap als zest. Daarnaast frisse groene appels, kruisbes, klein rijp peertje en flink wat vers gras. De zuren zijn hoog, aangenaam fris en in de finale valt op dat deze Italiaanse Sauvignon Blanc wat meer aromatisch is dan het nichtje uit New Zealand.

➡️ Bij bekende wijnvrienden schreef men eens over een 100% Pecorino – ”Als een Sauvignon Blanc, maar dan zonder het aroma van lauwe kattenpis en door gekookte asperges” 😀😀😂

ʜᴏᴇ ᴡᴏʀᴅᴛ ᴅᴇ ᴡɪᴊɴ ɢᴇᴍᴀᴀᴋᴛ? 💡 Zowel de vinificatie als de opvoeding van deze wijn gebeurd in betonnen tank en amphora kruiken ➡️ zodat de wijnen aroma’s blijven zonder ‘inmenging’ van de rijpings methode.

De familie proost met mooie wijnen!

Bedankt aan de familie voor het proeven van deze wijnen, proost en tot de volgende keer!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial