Begin maart had ik de eer en het genoegen om als internationaal jurylid weer te mogen plaatsnemen in een van de jury teams van de grootste wijncompetitie van europa.

Met jaarlijks 2 edities met in totaal ruim 21.000 ingezonden wijnen uit 41 verschillende landen is het de taak aan ruim 700 internationale juryleden om de wijnen te beoordelen.

Als jurylid van deze precieuze wedstrijd weet je dat het jureren een serieuze zaak is. Tijdens het beoordelen moet een wijn echt goed zijn om een gouden medaille verdienen, laat staan een dubbel goud!

𝐖𝐚𝐚𝐫 𝐦𝐨𝐞𝐭 𝐣𝐞 𝐝𝐚𝐧 𝐚𝐚𝐧 𝐝𝐞𝐧𝐤𝐞𝐧?
Gemiddeld meer dan 85 punten, waarbij in het jury systeem de hoogste en laagste beoordeling afvallen (om uitschieters zowel naar beneden als naar boven te voorkomen) en het gemiddelde wat dan overblijft, dat telt, dus een hele presentie!

Mijn team voor 4 dagen wijnen jureren

Mijn collega-keurmeesters kwamen uit Servië, Duitsland, Zuid-Korea en Griekenland. Deze professionals zijn actief in de handel, als wijnmaker en sommelier.

Juryteam 3 -BWT winter 2023

In de periode dat ik jureerden in de Duitse hoofdstad kwamen er op de eerste dag wijnen voorbij uit Frankrijk, Spanje en Australië. Wat Chardonnay, Tempranillo (jaargangen van 16-14) en wat frisse ‘nieuwe wereld’ Cabernet Sauvignon.

De tweede dag waren er voor ons rose wijnen te beoordelen. Het verschil in kleur is daar altijd zo enorm opvallend. Ook wat witte wijnen. De druiven waaruit de wijnen bestonden waren o.a. Grauburgunder en Weißburgunder, waarnaar we afsloten met wat Carmenere uit Chili.

De dag welke erop volgende, dag 3, was een grote bijscholing dag, zelfs voor de doorgewinterde jury. In ons team hadden enkele wijnen diverse wijnfouten zoals kurk, oxidatie en reductie. Maar de producenten stuurden een 2e fles in, zodat we het juiste monster konden beoordelen.

Jury impressie foto

Maar ook als het om de oorsprong van de wijnen ging, was het een leerzame dag. China had een record aantal wijnen in gestuurd van bekende en onbekende druiven als Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Petit Manseng maar ook White Longyan – Dragon’s Eye en Lion Princess. Aansluitend waren de zogenaamde ´Blanc de Noirs´ aan de beurt. Heerlijke Blanc de Noir – zo wit uitziende wijnen maar dan van zwarte druiven zoals Spätburgunder, Syrah, Merlot en Cabernet Sauvignon. Wij sloten de sessie af met normale wijnen uit Japan van de Koshu druif, erg mooi!

De laatste en afsluitende dag kwamen er mousserende ros̩wijnen uit de Loirevallei, witte wijnen van de Grauburgunder en afwisselend rood gemaakt van St Laurent,Negroamaro en Syrah Рmaar deze laatste kwam dan wel uit Griekenland.

De resultaten van de winter editie 2023

Van de meer dan 8.000 ingezonden wijnen kreeg slechts 30% een medaille. Van deze 2.372 winnende wijnen waren de medailles als volgt;

🥇Dubbel Goud (21)
ğŸŽ–ï¸Goud (2351)

❗De meeste prijzen medailles gingen naar Duitsland – 295 – en Frankrijk -230-❗

Opvallend was het grote aantal Chinese winnaars, namelijk 103, uitzonderlijk goed gemaakte wijnen.

Een speciale vermelding voor de bekroonde wijnen uit Albanië, Armenië, Georgië, Libanon, Luxemburg, Oezbekistan en Japan, bijzonder goed.

Voor alle resultaten en een tool met zeer uitgebreide zoekfunctie op soort wijn, land en nog veel meer klik hier.

BWT – uitgebreide zoekfunctie op soort wijn, land en nog veel meer!
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial