Wie zegt Côtes de Provence, zegt rosé wijn! We zien onszelf altijd heerlijk flaneren op de boulevard, terrasje pakken en genieten ´´La vie en France ´´.

Klassiek Frans met een Nederlands tintje!

Domaine de l’Amaurigue is sinds 1998 eigendom van de familie De Groot. Dick en Eugénie en hun twee kinderen, Fleur en Melvin, werden verliefd op de charmes van het landgoed!

Sinds hun komst heeft de familie De Groot de woongedeelten van het landgoed en de verouderde wijngaard volledig gerenoveerd met respect voor de originaliteit van de plaats. Een van de belangrijkste stappen in deze historische herstructurering van het landgoed l’Amaurigue was de bouw van een moderne wijnkelder.

In de wijnmakerij

De kelder is uitgerust met de nieuwste wijnbereiding technologie met temperatuurregeling en automatische inertisering van de tanks met stikstof – zodat er geen zuurstof bij de druiven komt – om het aromatische potentieel van de druiven te behouden, de frisheid die een ieder zoekt in een rosé uit de Provence!

In de wijngaard

Perceel selectie is ook een van de sleutels tot de hoge wijnkwaliteit: afhankelijk van de leeftijd van de wijnstokken en de rijpheid van de druiven worden de percelen geselecteerd en wordt er afzonderlijk wijn van gemaakt. Wat staat er aangeplant? Naast de witte Rolle (bekend in Italie als Vermentino) Ugni Blanc (In Italie bekend als Trebbiano en gebruikt voor distillaten als Charente, Cognac en Armagnac) Blauwe druiven zijn Syrah, Cinsault, Grenache en Cabernet Sauvignon.

De wijnen – rosé, wit en rood!

Wie zegt Côtes de Provence, zegt rosé wijn! Maar er worden ook authentieke witte en rode wijnen gemaakt. Het gaat om eigenzinnige wijnen met karakter en pit om te genieten.

Le Grand de l ‘Amaurigue Rosé, 2022

Zoals de naam al zegt, DE GROTE!!!!

Deze top rosé wijn is gemaakt van 50% Grenache en 50% Cinsault. Wat een verschikkelijk aantrekkelijke kleur heeft deze zijn. Mooi helder en heeft een typische Provence roze keur! Duidelijk een wijn waar je vrolijk van wordt, een frisse neus van rood fruit met een tikje kruidigheid.

In de smaak een prettige gelaagdheid en karakter. Aroma’s van een licht abrikoosje, aardbeien, frambozen, blaadje munt, in de afdronk een bittertje. Het is een prettige rosé met een mooi zuurbalans en een bittertje in de afdronk. Gastronomisch en vol inhoud!

Een zeer strenge selectie van de beste & 2 oudste percelen, waaronder druiven van 55 jaar oude Grenache. ‘s Nachts start men met het oogsten, waardoor een optimale koele temperatuur zorgt voor het behoud van de rijpheid. Na het plukken wordt een direct lagedrukpers gebruikt (heel zachtjes worden de druiven dan geperst!) om een mooie heldere en fruitige rosé te produceren, waarbij de wijn slechts 1 filtering doorgaat, buitengewoon fris!

Fleur l ‘Amaurigue rouge 2022

Benoem waardig is dat de oogst start wanneer de druiven iets overrijp zijn, ruim 4 weken bewaard in temperatuur gecontroleerde cementtanks (voor meer smaak en tannine extractie), vervolgens 10 maanden in Franse eiken vaten. De wijn is een blend van syrah en cabernet sauvignon in gelijke delen van 50%.

Met een diepe robijnrode kleur plak de wijn tegen de wanden van het glas. De geuren uit het glas gieten omhoog en vormen een waar spektakel van zwart zwoel fruit, kruidige tonen en verse bloemige tonen

Vanuit de smaak komen aroma’s van rijpe bramen, fijne viooltjes, geroosterd eikenhout met zoete vanille van de houtrijping naar voren. Deze gelaagdheid geeft de wijn concentratie. Een volle body gecombineerd met een prettig mondgevoel en aangename tannines. In de lange afdronk van gekookt fruit en toast laat de wijn de grote finesse zien, genieten!

De wijnstokken zijn gemiddeld 10 jaar oud en staan op een ondergrond van klei en kalksteen wat zorgt voor volle wijnen met een mineraal karakter.

Met de aankomende zomer zou ik zeggen fantastisch bij rundvlees van de BBQ!

Fleur l ‘Amaurigue rosé 2022

Deze rosé wijn heeft net een wat andere samenstelling als de vorige, hier is 60% Grenache & 40% Cinsault

In het glas kleurt deze wijn helder en licht zalm roze. De neus is zuiver en delicaat met geuren van klein rood fruit en iets bloemigs. In de smaak heeft de wijn aroma’s van wilde witte perzik, geconcentreerde aardbeitjes, provinciale kruiden en in de afdronk dorstlessende grapefruit bittertjes.

Een mooi glas rosé waar je naar verlangt op een zonnige zomermiddag , elegant, fris met karakter en pit, vol fruit en kruidigheid!

Fleur l ‘Amaurigue blanc 2022

Deze wijn bestaat uit de hand geplukte Rolle, welke in Italië bekend staat als Vermentino). De wijn kleurt licht citroengeel en de neus is buitengewoon uitbundig met veel exotisch fruit, citrus met een lichte vanille geur aan het einde. In de smaak herken je direct een aromatische wijn, eigenzinnige elegantie, uitdagend met peer, citroen, perzik, zachte banaan, bijna zwoele houttonen, yoghurt, amandelen en een lange kruidige afdronk.

De alcoholische gisting gebeurd in Frans eiken houten vaten van 228 liter, daarna blijft de wijn 6 maanden rijpen in de fijne droesem (de dode gistcellen) voor nog meer smaak en concentratie.

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial