Op een hoogte van 400 meter, in het hart van het Chianti gebied, tussen de plaatsen Greve en Radda vinden we, de al in 1600 beschreven, Tenuta Casenuove. Dit wijnbedrijf heeft in 2015 een renovatie ondervonden, waarmee innovatie en historie met elkaar verenigd zijn. Sinds 2018 is men bezig met een ‘organic’ certificering voor de wijngaarden, welke voor de 2022 oogst zal gaan gelden. Ook is er veel aandacht voor kunst, elk jaar wordt een kunstenaar uitgenodigd om van de omgeving rond het wijndomein te genieten en een kunstwerk te maken.

Totem Crystal par Pascale Marthine Tayou

Het Chianti gebied heeft een mediterraan klimaat met hete en droge zomers en koude natte winters. Het heuvelachtige klimaat zorgt voor een prettige expositie ten opzichte van de zon en de balans tussen dag- en nacht temperatuur, wat de rijpheid van de druiven ten goede komt. In de bodem vinden we een mix van klei, zandsteen, kalk en de kenmerkende ‘galestro’, een schists achtige bodem. Het gebied bestaat uit diverse subgebieden zoals Rufina. Ook bestaat er een eigen DOCG genaamd Chianti Classico DOCG. ”l Classico’ kent zijn eigen regels en de wijngaarden liggen op grotere hoogten, wat de rijpheid vertraagd en zorgt voor meer zuren en kruidige aroma’s in de wijn.

In totaal bezit het wijnbedrijf ruim 29 hectaren, verdeeld over de DOCG Chianti Classico & IGT Toscana. Bij dit laatste gebied mogen de druiven in een zeer groot gebied verspreid over Toscane worden geoogst. Op alle wijngaarden staan uitsluitend en alleen rode druiven, namelijk Sangiovese, Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc en een kleine hoeveelheid Canaiolo. Deze laatste inheemse druif staat steeds meer aangepland in Italië. Het gebruik is met name toegenomen voor wijnen uit Chianti Classico , Vino Nobile di Montepulciano en in enkele lokale wijnen op Sardinie.

Door mijn intresse in Italiaanse wijnen kwam ik in contact met dit wijnhuis en proefde ik de een drietal wijnen uit het Chianti Classico gebied.

Chianti Classico 2016

Deze wijn bestaat uit Sangiovese (80%), Merlot (15%) en Cabernet Sauvignon (5%). Alle druiven worden handmatig geoogst en ondergaan daarna een tweede kwaliteitscontrole, zodat alleen de druiven van de hoogste kwaliteit de wijnmakerij bereiken. De druiven worden los van elkaar tot wijn gemaakt in betonnen tanks, welke geheel van binnen zijn voorzien van epoxy. Dit soort tanks zorgt voor mininale smaak interventie. Om toch een niveau van smaak en kleur te bereiken past men schilcontact toe van ongeveer 30 dagen. Na het maken van de verschillende 3 wijnen worden deze met zeer veel nauwkeurigheid door de wijnmaker Cosimo Casini met elkaar geblend. De blend is opgevoed op eiken houten vaten van 25 hectoliter voor een periode van 6 tot 10 maanden.

Er ontstaat een wijn met een diepe kleurintensiteit. Robijnrood in het glas met geuren van rood fruit en een lichte bloemigheid. Het leeuwendeel Sangiovese zorgt voor de bekende frisse karakter. Deze positieve eigenschap is typisch Sangiovese en zorgt voor mooie hoge zuren in combinatie met stevig tannine maar ook cassis en lichte herfst tonen. De Merlot geeft zoals hij altijd doet fris rood fruit en souplesse mee aan de blend. Vriendelijkheid ten top, wat in deze blend met 15% mooi tot zijn recht komt. Tenslotte zorgt de kleine toevoeging van de Cabernet Sauvignon ervoor dat ook ‘the dark side’ van de wijn de nodige aandacht krijgt. Aroma’s van donkere kersen, sappige bramen en kruidige tonen vormen samen de kern van de wijn. In de afdronk ook de nodige aangename zuren en tannine.

Chianti Classico 2017

Op het eerste gezicht lijkt deze wijn op de jaargang van 2016. De samenstelling is hetzelfde namelijk Sangiovese (80%), Merlot (15%) en Cabernet Sauvignon (5%). De wijn heeft meer compacter fruit dan de 2016 jaargang, de tannine zijn iets minder geïntegreerd met de zuren en het fruit. De wijn geurt en smaakt naar zure kersen, bramen, rode bessen en heeft ook aroma’s van drop, laurier en specerijen. Een jaartje ouderen zal deze wijn goed doen, de afdronk is mooi maar ook hier mist het nog de complexiteit van de 2016 jaargang. Nog even geduld dus!  

 Chianti Classico Reserva 2017

Ook deze Chianti Classico is een blend van Sangiovese (85%), Merlot (12%) en Cabernet Sauvignon (3%). De trossen worden volledig met de hand geoogst en doorlopen ook een dubbel selectieproces. Ook hier worden de verschillende druiven variëteiten lis van elkaar tot wijn vermaakt. De wijn rijpt op nieuwe houten vaten van gedurende 12 maanden. en daarna nog eens 12 maanden op fles. De wijn is diep rood van kleur en geurt eindeloos naar rijp fruit, zowel rood als zwart. In de smaak ontstaat er een explosie aan fruit en pittige aroma’s. Kenmerkende zure kersen, pruimen, aalbes en braam afgewisseld met zoethout, leer, zelf een tikje balsamico en een klein pepertje maken onderdeel uit van dit bijzonder uitgebreide pallet aan smaken. Een hoge smaakconcentratie en veel diepgang zorgen voor een complexe wijn met een lange afdronk. Het rijpe fruit is zeer goed in balans met de kruidige aroma’s en de zuren.

Vue Tenuta Casenuove depuis le ciel

IGT Tuscany 2016

Deze IGT is een blend van 60% Sangiovese en 40% Merlot, waarbij de wijngaarden op een zuid-zuid/westelijke expositie staan ten opzichte van de zon. De wijnranken zijn gemiddeld 20 jaar oud en worden biologisch geteeld. Ook hier gebruikt men betonen vaten voor vinificatie, waarbij men tijdens het proces regelmatig diverse smaak en kleur extractie methodes gebruikt. Denk hierbij aan onderdompelen van ‘de hoed’, de massa van vruchtvlees en schillen welke naar de oppervlakte van de tank komt. Of het oversteken van het gistende sap van de ene naar de andere tank, om zo de massa weer te voorzien van het teruggepompte sap. Allemaal voor meer smaak en kleur en ook zorgt dit voor verlies van warmte tijdens het vinificatie proces.

De wijn wordt na vinificatie 12 maanden wisselend in grote en kleine eikenhouten vaten opgevoed. De manier van wijn maken en het opvoeden in eikenhout  zorgt voor een zachte wijn met veel smaak en kleur. Volop rood en zwart fruit met een buitengewone complexiteit. De aroma’s in de kern zijn bosbessen, kersen, pruimen. Echter beleef je bij iedere slok een spannend schouwspel met de bijzondere tonen van mineraliteit , chocolade, leer, laurier en het subtiele toontje vanille. Het geheel is goed verpakt en ook hier zorgt de hoge zuurgraad van de Sangiovese ervoor dat alles goed in balans blijft met elkaar.

Mijn conclusie? Mooie typerende wijnen uit de authentieke Chianti streek, bestaand uit een mooie blend van traditionele en internationale druivenrassen. Cheers!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial