Een hele nieuwe wereld te ontdekken met de wijnen van il Cipresso.

Emozioni dal Mondo Merlot e Cabernet Insieme 2021

Op uitnodiging van Consorzio Tutela Valcalepio was ik in oktober aanwezig als jurylid tijdens de 17e internationale wijncompetitie ‘Emozioni dal Mondo Merlot e Cabernet Insieme’. Enorm trots en vereerd met deze uitnodiging reisde ik af naar Lombardij, om via Milaan in de Bergamo regio terrecht te komen. De competitive bestaan sinds 2004 en heeft de focus op Bordeaux stijl wijnen van Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc en Merlot van over de gehele wereld. Zie mijn artikel over de uitslag van de competitie hier.

Valcalepio DOC

In luwte nabij de heuvels van Bergamo, in de regio van Lombardije, ligt een bijzonder wijngebied, de Valcalepio DOC (sinds 1976). Deze regio wordt ook wel ‘de tuin van Bergamo’ genoemd en heeft vanzelfsprekend een enorme binding met de stad. De wijnsoorten in dit gebied zijn gevarieerd en dit productie gebied kent dan ook de additionele benamingen Bianco, Rosso, Riserva en Moscato Passito. In een Bianco wijn moet 55% tot 80% bestaan uit Chardonnay en/of Pinot Bianco, waarbij er aangevuld mag worden met Pinot Grigio. In het geval van de Rosso en Riserva moet de wijn minimaal 25% tot 60% bestaan uit Cabernet Sauvignon en moet worden aangevuld met Merlot. Waarbij he verschil tussen de Rosso (12,5%) en de Riserva (15%) ook nog enkele procenten in alcohol is maar met name de rijping van minimaal 1 jaar, waarvan drie maanden op houten vat.

Consorzio Tutela Valcalepio

In 1976 werd deze belangenorganisatie opgericht met 22 aangesloten wijnbedrijven en had als doel het bewaken en promoten van de Valcalepio DOC. Momenteel heeft het consortium 80 leden welke voor meer dan 80% van de totale productie uit het gebied zorgen. Tegenwoordig bewaakt en promoot Consorzio Tutela Valcalepio niet alleen de DOC Valcalepio maar ook DOC Terre del Colleoni of Colleoni en de IGT Bergamasca. De huidge directeur van Consorzio Tutela Valcalepio is sinds 1995 de oenoloog Sergio Cantoni die Carlo Zadra en Riccardo Guadalupi opvolgde toen hij vanuit Piemonte in Bergamo aankwam. Met zijn heldere visie heef hij van het Consorzio een solide promotie organisatie gemaakt welke op diverse evenementen actief is.

Il Cipresso

Het familie bedrijf is opgericht in 2003 waarna men direct is doorgegaan met het verbeteren en uitbreiden van de wijngaarden. Bij de start waren er 4 hectare en op dit moment 7.5. Om in te spelen op de ontwikkelingen en omdat men overtuigd is van de gedachten in ‘organic wines’ heeft men sinds de oogst van 2018 alle wijnen voorzien van certificering en hiermee zijn alle wijnen 100% biologisch!! Hieronder een impressie van diverse wijnen.

ROSARIO – Bergamasca Rosato | IGT

De betoverende roze kleur is net een tikje donkerder van kleur dan een Provence rosé, logisch als je weet dat de wijn 100% Merlot is. De fermentatie gebeurd onder temperatuur controle in stalen tanks. De geur van deze wijn is schitterend, waarbij je direct een slok wenst te nemen. In een woord fantastisch! Klein, fris rood fruit schiet uit het glas. In de mond is de wijn sappig met aardbeien, frambozen maar wat de wijn bijzonder maakt is het tikje perzik, fenomenaal!

MELARDO – Valcalepio Bianco | DOC

Deze stro gele wijn is gemaakt van Pinot Bianco, Pinot Grigio en Chardonnay. De druiven worden gevinifieerd in stalen tanks om geen smaak verlies te hebben en de primaire aroma’s van de druif volledig tot zijn recht te laten komen.

De neus is intens met tonen van wit en geel fruit. Naast de frisse fruit smaken van peer en appel heeft de wijn ook een aromatisch karakter met een vleugje amandel en volop topisch fruit zoals ananas, meloen en perzik. De zuren zijn goed in balans met het aanwezige fruit en dit zorgt voor een evenwichtige wijn met een mooie body. In de afdronk zit een klein bittertje van grapefruit wat de wijn echt naar een hoger niveau brengt.  

BARTOLOMEO – Valcalepio Rosso Riserva | DOC |

Deze typische ‘Valcalepio’ wijn is uiteraard gemaakt van de druiven Cabernet Sauvignon en Merlot. De wijn kleur mooi robijn rood in het glas en al direct stijgen er geuren op uit het glas van donker rood fruit in combinatie met een vrolijke kruidigheid. Aroma’s van bramen, aalbessen, pruimen, bosfruit worden afgewisseld met een verfijnde kruidigheid van laurier en zoethout. Dit gehele schouwspel gaat samen met mooie zuren en zachte tannines. Door de rijping van tenminste 30 maanden op eiken houten vaten heeft de wijn ook tonen van toast, kruidnagel en vanille.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial