Handwerk, eigenzinnig, perfectionistisch en puur van Nederlandse bodem. Dat is wat je aantreft in iedere slok van de ‘Methode Traditionnelle’ Bruut & Bruizend brons 2020.

Vorig jaar trof ik Silvia Anthonj voor het eerst, als mede jurylid tijdens een wijncompetitie in Amsterdam. Op haar naambordje stond een Duitse vlag. Dat vergt wat uitleg…..Jaren lang bracht Silvia onder haar pseudoniemย Cordula Eich de de Supermarktwijngids van Duitsland uit.ย 

Om persoonlijke redenen en vanuit haar passie voor wijn en leergierigheid besloot Silvia (uiteraard met een doordacht plan) enkele jaren geleden te beginnen met een wijngaard op de drooggelegde Flevopolder.

In totaal gaat het om een omvang van slechts een halve hectare met ruim 1.500 druivelaars, welke goed zijn voor een productie van ongeveer 2.000 flessen. Handwerk van begin tot eind, met een onuitputbare enthousiasme en vonkeling in haar ogen vertelt zij mij over haar wijnen. De naam MIN ZEVEN is afkomstig van de ligging van de wijngaard, 7 meter onder de zeespiegel. Waar ooit het zoute zeewater regeerde staan nu de druiven aangeplant, geweldig!

De druiven

De wijnbouw in Nederland is grofweg in te delen in twee stromingen. In Zuid-Limburg heeft men veel ‘klassiekers’ aangeplant zoals Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Gris. In hoger gelegen delen van Nederland is het microklimaat en de bodem niet altijd optimaal geschikt voor deze druivensoorten. Vanuit kweek instellingen in met name Duitsland wordt veel werk verzet zowel hedendaags als in het verleden om druiven te kweken welke beter, goed en zelfs uitstekend bestand zijn tegen het Nederlandse klimaat, minder kans hebben op ziektes en vooral minder uren zon en warmte nodig hebben op goed te rijpen. Dergelijke druiven zijn vaak kruisingen van klassiekers en op het doorgepompte oostelijk Flevoland (1957) komen deze ‘hybride’ of moderne soorten fantastisch tot zijn recht en worden er hele mooie wijnen meegemaakt. In de cepages van Bruut&Bruizend zitten de volgende druiven;

 Hibernal (wit)

Historisch afkomstig uit een grillige tijd, gecultiveerd in 1944 in Geisenheim Grape Breeding Institute. De ‘ouders’ van deze druif zijn Chancellor (een hybride blauwe druif) en een kloon van de Riesling. De Hinernal is winterhard en goed resistent tegen diverse schimmels. De druif beschikt over gemiddeld tot hoog zuur en geeft in de basis aroma’s af van tropisch fruit en een bittertje van een jonge grapefruit.

Sauvignac (wit)

Relatief nieuw, gecultiveerd in 1991 in Zwitserland door de Sauvignon Blanc te kruizen met de Riesling en een onbekend resistent ras. Tamelijk hoge zuurgraad met aroma kenmerken van zowel Sauvignon Blanc en Riesling zoals frisse citroen, limoen, abrikoos en een groen appeltje.

Souvignier gris (wit)

Een iets wat bekendere hybride welke de oorsprong vind in de kruising van de Cabernet Sauvignon en de minder bekende druif de Bronner. De druif geeft veel frisheid, gemiddelde zuren en aroma’s van bloemen, tikje kruidigheid, peren en citrusfruit.

Brons, Zilver & Goud

Haar jaarproductie druiven zet ze in om drie verschillende mousserende wijnen te produceren. Goud welke nog lekker ligt te rijpen in Lelystad, Zilver met >30+ maanden flesrijping en de Bronzen variant welke na 12 maanden op het vat gegist te hebben nog een 15 maanden op fles rijpt. De wijnen zijn allemaal ongefilterd, ongezwaveld en zonder dosage toevoeging.

Van Silvia ontving ik de Bronzen variant en wat is dit een feestje in het glas zeg!

Doordat deze wijn pas gebotteld is verwacht je al snel een wat ingetogen, gesloten wijn. Maar geen zenuwachtig gedoe hier of schokkende agressie in het glas.

Mooie gelijkmatig verdeelde bubbels geven een frisse mousse met subtiele tonen van vers brooddeeg. Verse limoen afgewisseld met citroen schil, vol en romig in de mond met een fenomenaal balans tussen de aanwezige zuren, iets wat steenfruit en toch een tikje zilt, of is dat de mind fuck met in gedachten de woeste, zoute achterland van de Flevopolder….

Verrassend, uniek maar vooral kwaliteit ten top, wat een vlaggenschip voor de Nederlandse wijn, toekomstbestendig, modern met respect voor de traditionele rijpingsmethode en de oude ondergrond.

Bestel deze wijnen op Min Zeven | Nachhaltiger Weinanbau unter dem Meeresspiegel

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial