Emozioni dal Mondo Merlot e Cabernet Insieme 2021

Op uitnodiging van Consorzio Tutela Valcalepio was ik in oktober aanwezig als jurylid tijdens de 17e internationale wijncompetitie ‘Emozioni dal Mondo Merlot e Cabernet Insieme’. Enorm trots en vereerd met deze uitnodiging reisde ik af naar Lombardij, om via Milaan in de Bergamo regio terrecht te komen. De competitive bestaan sinds 2004 en heeft de focus op Bordeaux stijl wijnen van Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc en Merlot van over de gehele wereld. Zie mijn artikel over de uitslag van de competitie hier.

Valcalepio DOC

In luwte nabij de heuvels van Bergamo, in de regio van Lombardije, ligt een bijzonder wijngebied, de Valcalepio DOC (sinds 1976). Deze regio wordt ook wel ‘de tuin van Bergamo’ genoemd en heeft vanzelfsprekend een enorme binding met de stad. De wijnsoorten in dit gebied zijn gevarieerd en dit productie gebied kent dan ook de additionele benamingen Bianco, Rosso, Riserva en Moscato Passito. In een Bianco wijn moet 55% tot 80% bestaan uit Chardonnay en/of Pinot Bianco, waarbij er aangevuld mag worden met Pinot Grigio. In het geval van de Rosso en Riserva moet de wijn minimaal 25% tot 60% bestaan uit Cabernet Sauvignon en moet worden aangevuld met Merlot. Waarbij he verschil tussen de Rosso (12,5%) en de Riserva (15%) ook nog enkele procenten in alcohol is maar met name de rijping van minimaal 1 jaar, waarvan drie maanden op houten vat.

Consorzio Tutela Valcalepio

In 1976 werd deze belangenorganisatie opgericht met 22 aangesloten wijnbedrijven en had als doel het bewaken en promoten van de Valcalepio DOC. Momenteel heeft het consortium 80 leden welke voor meer dan 80% van de totale productie uit het gebied zorgen. Tegenwoordig bewaakt en promoot Consorzio Tutela Valcalepio niet alleen de DOC Valcalepio maar ook DOC Terre del Colleoni of Colleoni en de IGT Bergamasca. De huidge directeur van Consorzio Tutela Valcalepio is sinds 1995 de oenoloog Sergio Cantoni die Carlo Zadra en Riccardo Guadalupi opvolgde toen hij vanuit Piemonte in Bergamo aankwam. Met zijn heldere visie heef hij van het Consorzio een solide promotie organisatie gemaakt welke op diverse evenementen actief is.

Cantina Bergamasca

Cantina Sociale Bergamasca werd opgericht in 1957 en begon met produceren in 1960. Het vertegenwoordigde meteen de drijvende kracht achter de wijnbouw in Bergamo, waar innovaties en onderzoek om draaien. De Cantina Sociale Bergamasca is de grootste producent van Valcalepio DOC sinds 1974, toen het DOC werd toegekend. De 52 leden zijn van mening dat, naast het verzorgen van de wijngaarden, alleen door het optimaal maken van wijn en het bottelen het best mogelijke resultaat kan worden behaald.

Terre Del Colleoni Doc Incrocio Manzoni 6.0.13

Medium stro geel met een tikje groen in de rand, in de neus licht aromatisch met de geur van witte bloemen. De smaak is tropisch fruit gecombineerd met fris citrusfruit. Rijpe gele meloen, frisse citroenen, limoen, stukjes rinse appel, elegante zuren en een fris zuurtje in de afdronk.

Deze wijn is heerlijk met vooral frisse, zachte gerechten zoals risotto of wit vis zonder al te veel bombarie. De wijn wordt gemaakt via koude maceratie van de druivenschillen die het mogelijk maakt om de maximale hoeveelheid aromatische stoffen in de most te verkrijgen. De most wordt ongeveer 6/8 uur gekoeld op 5-8°C en de wijn krijgt polyfenolen en aroma’s.

De wijn is gemaakt van 100% Incrocio Manzoni 6.0.13.7. Zelf was ik nog niet bekend met deze druif. Na wat research blijkt dat er diverse ‘Manzoni’kruisingen zijn. Allemaal gemaakt door Proffesor Luigi Manzoni in het Viticultural and Oenological Institute’ in Conegliano. De zogenaamde ‘6.0.13’, is een geweldig goed uit de verf gekomen kruising van Pinot Bianco en Riesling Renano. Deze laatste druif is een kloon van de klassieke Riesling op Italiaans grondgebied.

Colleoni – Spumante Brut

De kleur is licht goud geel en de neus is fruitig en fris met veel fruit. De fijne aanhoudende mousse met romig karakter is gul en met hints van peren, appels, tikje van perzik en fijne structuur van brioche en mooie elegante romigheid in de afdronk, komt deze wijn in hogere sferen. Zonder enige twijfel een fantastische bubbel om een feestje mee te vieren. Geproduceerd met de traditionele klassieke methode van her gisting op fles, ondergaat hij een rijping van minstens 24 maanden en gemaakt van de druiven Chardonnay, Pinot Grigio & Incrocio Manzoni 6.0.13.

Terre Del Colleoni Doc Incrocio Terzi

Deze rode wijn is intens robijn rood van kleur en geurt fruitig en kruidig sappige aroma’s van pruimen, donkere kersen, tikje gerookte paprika en een kruidigheid van witte peper, gebalanceerde zuren met rijpe maar aanwezig tannine, afsluitend met een gulle afdronk. De druiven ondergaan een maceratie van ongeveer 10 dagen, gevolgd door een rijpingsperiode van ongeveer zes maanden in de tank en nog eens zes maanden in de fles, de druif is Incontro Terzi n 1.

Wederom een hybride druif, een kruising tussen Barbera en Cabernet Franc door een wijnmaker genaamd Riccardo Terzi.

Matisse Moscato Rosso aromatico

Deze vrolijke wijn is intens rosé van kleur en geurt naar rood fruit. In de smaak wederom dat kleine rode fruit zoals frambozen en rijpe kersen. Duidelijk zoet maar wel harmonieus, vol en elegant in de afdronk.
De Ideale dessertwijn, ideaal voor bij ‘home made’ tiramisu. Gemaakt via de Charmat methode met slechts 7% alcohol en van 100% Moscato di Scanzo druiven.

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial